Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met twee bewegers: Anke Groffen en Gijs Kreeft

"Beiden zijn onlangs begonnen bij Royal HaskoningDHV: Gijs Kreeft en Anke Groffen. Gijs als juridisch adviseur energietransitie en Anke als juridisch adviseur Vastgoed & Grondzaken. Dit keer beantwoorden zij de vragen in de rubriek In gesprek met een beweger. Hoe zijn ze op deze plek terecht gekomen en wat zijn de uitdagingen binnen hun functies? Gijs Kreeft: ""Hoewel ik vaak hoor dat het recht achter ontwikkelingen als de energietransitie aan zou hobbelen, zie ik juist dat het energie- en omgevingsrecht ook in transitie is. De wetgever kijkt echt wel vooruit."""

Redactie OmgevingsWeb 3 juni 2019

Nieuws

Waarom hebben jullie voor deze functie gekozen?

Gijs: "Mijn passie voor recht, technologie en duurzaamheid is al ontstaan tijdens mijn studie. Elke schrijfopdracht greep ik aan om deze themas samen te brengen. Deze functie als jurist energietransitie bij een duurzaam bedrijf als Royal HaskoningDHV sluit daar mooi bij aan. Naast de inhoud spreekt ook de manier van werken mij aan. Ik ben de afgelopen jaren werkzaam geweest als onderzoeker bij het Centrum voor Energierecht van de Rijksuniversiteit Groningen en ben betrokken geweest bij diverse onderzoeks- en pilotprojecten rondom

power-to-gas

en waterstof. Ik merkte dat ik mij meer op mijn plek voelde in een dynamische projectsetting dan als onderzoeker binnen de faculteit. Het actief meedenken met overheden en projectontwikkelaars zorgt dat ik echt het gevoel heb bij te dragen aan de energietransitie."

Anke: "Ik ben na mijn studie via een studentstage direct bij Holla Advocaten aan de slag gegaan. Ik rolde meteen in de wereld van het vastgoed. In mijn tijd bij Holla heb ik inhoudelijk veel geleerd over het vakgebied en de andere aspecten die komen kijken bij de advocatuur, zoals procederen en klanten binden. In de advocatuur miste ik de samenwerking met andere disciplines. Ik wilde graag in projectverband mijn juridische bijdrage leveren. Ik ben een echte

teamplayer

en samenwerken met andere werkgebieden was iets waar ik nieuwsgierig naar was. Na mijn advocaatstage heb ik de overstap gemaakt naar overheid. Ik ben aan de slag gegaan bij een middelgrote gemeente, Bergen op Zoom. Ik kwam erachter dat dit beter bij mij paste. Hoewel ik binnen de gemeente met veel plezier in teamverband heb gewerkt aan verschillende vastgoedprojecten en gebiedsontwikkelingen, wilde ik graag buiten de gemeentegrenzen kijken. Ook was ik er inhoudelijk aan toe om weer stappen te maken. De vacature jurist Vastgoed & Gebiedsontwikkeling kwam voor mij op het juiste moment!"

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

Gijs: "Ik denk de veelzijdigheid aan onderwerpen en technologieën die aan de energietransitie raken. Hoewel ik vaak hoor dat het recht achter dergelijke ontwikkelingen aan zou hobbelen, zie ik juist dat het energie- en omgevingsrecht ook in transitie is. Een mooi voorbeeld is de wijziging van de Wet windenergie op zee die het mogelijk moet maken dat de opgewekte energie door windparken in de toekomst als waterstof in plaats van als elektriciteit naar land getransporteerd wordt. Wat dat betreft kijkt de wetgever echt wel vooruit. De uitdaging is dus om zowel de technologische als juridische ontwikkelingen in de gaten te houden zodat je je als jurist goed staande kan houden in discussies met de mensen die de technologie en

business case

ontwikkelen."

Anke: "Er verandert veel in onze branche. Niet alleen de energietransitie is een belangrijk thema, ook de Aanvullingswet grondeigendom als onderdeel van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (die onlangs door de Eerste Kamer is aangenomen) zijn belangrijke onderwerpen, die van invloed zijn op langlopende projecten en projecten die nog moeten worden opgestart."

Waar komt jullie interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

Gijs: "De energietransitie speelt zich af binnen de fysieke leefomgeving. Denk aan de soms verhitte discussie rondom windmolens, ondergrondse CO

2

-opslag en geothermie. Ik zie het energierecht en omgevingsrecht dan ook als een perfecte combinatie.

Anke: "Ik ben er eerlijk gezegd vanzelf ingerold en de materie is mij altijd blijven boeien. Vastgoed & Gebiedsontwikkeling is zo breed dat er altijd genoeg uitdagingen zijn."

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?

Gijs: "Ik woon in Groningen, maar kies toch voor een stuk natuur in Drenthe: de Drentsche Aa. Het is er fantastisch wandelen in een veelzijdig landschap met beekdalen, heide en bos."

Anke: "Mijn favoriete plek is mijn thuishaven, Breda. Het is een fijne stad om te wonen. Je kunt er een heerlijk bourgondisch leven leiden, maar er is ook aandacht voor stedelijke innovatie. Kijk naar het stationsgebied dat in 2016 helemaal is opgeknapt. De groene omgeving spreekt mij ook aan. In het weekend ben ik vaak te paard te vinden in het (Mast)bos."

Wat is jullie bijdrage aan de energietransitie?

Gijs: "Praten of schrijven over de energietransitie levert geen gigawatts duurzame energie op. Toch kan ik als jurist een echte bijdrage leveren door juridische barrières vroegtijdig te identificeren en de cliënt te adviseren over wat wél kan. Ik houd van de doenersmentaliteit bij de bedrijven die de energietransitie tastbaar moeten maken. Daarom wil ik hen helpen om de schop in de grond te kunnen steken."

Anke: "Ik ben van mening dat we allemaal een steentje bij moeten dragen aan het tegengaan van de klimaatverandering Ik vind het interessant om met energie(recht)specialisten de mogelijkheden te bespreken. Vanaf vorig jaar mogen nieuwbouwwoningen enkel gasloos worden gebouwd. Dat terwijl de BENG-eisen (als het goed is) pas volgend jaar in werking treden. Er zijn nu ook al mogelijkheden om met

stakeholders

afspraken te maken om woningen zo energieneutraal mogelijk te bouwen. Hiervoor zijn we niet afhankelijk van de inspanningen van onze wetgever."

Artikel delen