Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Doreth Loonstra

"In nieuwe rubriek 'In gesprek met een beweger' stelt Omgevingsweb enkele vragen aan professionals die recent van baan zijn gewisseld of gepromoveerd zijn binnen het omgevingsdomein. Waarom deze stap, waar komt de interesse voor het omgevingsdomein vandaan en wat is de grootste ergernis? Dit keer Doreth Loonstra, sinds kort jurist bij Yspeert Advocaten. Ze is werkzaam in de bestuursrecht- en de bouwrechtpraktijk."

Redactie OmgevingsWeb 14 januari 2019

Nieuws

Waarom heb je voor deze functie gekozen?

Yspeert is een goed kantoor in het noorden van land. Zij hebben advocaten en juristen die gespecialiseerd zijn in verschillende rechtsgebieden. Door mijn interesse in het omgevingsrecht spreekt de combinatie van het bestuursrecht en het bouwrecht mij erg aan. Yspeert heeft op beide gebieden een volwaardige praktijk. Zo krijg ik de kans samen te werken met specialisten op beide gebieden en de verbinding tussen beide rechtsgebieden te versterken.

Waar komt je interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar de dingen die om me heen gebeuren. De omgeving om ons heen is constant in ontwikkeling. Dit betreft zowel nieuwe ontwikkelingen als herinrichting van bestaande gebouwen of gebieden. Daarnaast vind ik het omgevingsdomein interessant vanwege de vele belangen die een rol spelen. Deze belangen kunnen, maar hoeven zeker niet altijd, tegengesteld te zijn. Het is mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan de totstandkoming van projecten met aandacht voor alle betrokken belangen.

Wat is je grootste ergernis over het omgevingsdomein?

Het omgevingsrecht en (vergunning)procedures kunnen door burgers en bedrijven als ingewikkeld worden ervaren. De uitdaging die mij daarin aanspreekt is om voor zowel overheden als ontwikkelende partijen procedures te verbeteren en inzichtelijker te maken. Zo weten alle partijen in een vroeg stadium welke stappen zij moeten ondernemen om een project succesvol te realiseren.

Wat is je favoriete plek in onze leefomgeving?

Dat is toch wel het strand in de plaats waar ik ben opgegroeid, het Friese Lemmer, gelegen aan het IJsselmeer. In de zomer vind ik het heerlijk om op het meer te varen of om vanaf het strand van het uitzicht te genieten. Ook ga ik graag hardlopen over de dijk.

Wat is je persoonlijke motto?

Kop dr voor! Snel schakelen als dat nodig is en niet stil blijven staan bij dingen die we niet kunnen veranderen. In mijn werk vind ik het belangrijk om pragmatisch en realistisch met concrete problemen om te gaan. Problemen moeten niet opgeblazen worden met allerhande argumenten, maar snel, adequaat en juridisch juist wordt aangepakt.

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het omgevingsdomein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Vindt u het leuk om net als Doreth Loonstra mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger, geef het dan door via redactie@omgevingsweb.nl

Artikel delen