Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In 2017 weer diverse wijzigingen voorzien in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling

In 2017 wordt er naar verwachting weer een aantal wijzigingen doorgevoerd in het Activiteitenbesluit en de bijbehorende Activiteitenregeling. De inhoudelijke wijzigingen laten zien dat de trend van het zoveel mogelijk onderbrengen van activiteiten onder de algemene regels doorzet. Grootschalige wijzigingen worden tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet echter niet meer verwacht. In dit blog zullen wij de relevante wijzigingen in 2017 signaleren.

28 november 2016

Wijzigingen in het Activiteitenbesluit

De verschillende wijzigingen die het komende jaar worden verwacht zullen we hierna aanduiden per verwachtte inwerkingtredingsdatum. De wijzigingen zijn nog niet allemaal definitief, omdat er bijvoorbeeld alleen nog maar sprake is van een voorpublicatie.

1) Inwerkingtreding per 1 januari 2017:

  • Introductie van de mogelijkheid om maatwerk aan te vragen voor bestaande middelgrote stookinstallaties voor bepaalde emissiegrenswaarden voor gasturbines en gasmotoren (nieuwe artikelen 3.10v-w, zie 2016, nr. 231; de inwerkingtreding per 1 januari 2017 is hierin ook vastgelegd).

  • Nieuwe regels met betrekking tot het gebruik en het lozen van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw, die zien op 1) de introductie van een zuiveringsplicht (geldend per 1 januari 2018) voor glastuinbouwbedrijven, waarbij een zuiveringsrendement van 95% gaat gelden, en 2) de verbreding van de teeltvrije zones van enkele gewassen in de open teelten, en de verplichting tot toepassing van verdergaande driftreducerende technieken (nieuwe artikelen 3.64a en 3.78a, zie de voorpublicatie in 2016, nr. 32229 met de daarin opgenomen voorgenomen inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2017).

  • Doorvoering van overige wetstechnische en reparatoire wijzigingen van inhoudelijk ondergeschikte aard. Het merendeel hiervan ziet op een goede verwerking van de wijzigingen die kort geleden in werking zijn getreden met de vierde tranche ( 2016, nr. 425; de inwerkingtreding dient nog bij koninklijk besluit te worden bepaald maar wordt per 1 januari 2017 verwacht). Met deze wijzigingen worden ook het Besluit omgevingsrecht, het Besluit milieueffectrapportage, het Besluit kwaliteitseisen en monitoring water 2009 en het Besluit emissiearme huisvestiging gewijzigd. Hiermee samenhangend worden ook wijzigingen in de Activiteitenregeling en de Regeling omgevingsrecht doorgevoerd (zie de voorpublicatie in Stc. 2016, nr. 16886 met de daarin opgenomen voorgenomen inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2017).

  • In afwachting op een nader inwerkingtredingsbesluit is de inwerkingtredingsdatum nog onbekend voor de wijzigingen van het Activiteitenbesluit die eraan zitten te komen in verband met een verdere invoering van de Richtlijn brandstofkwaliteit (zie 2016, nr. 380). Eerder werd echter uitgegaan van inwerkingtreding pr 1 juli 2016, en in de publicatie in het Staatsblad per 27 oktober 2016 is aangegeven dat het besluit zo spoedig mogelijk na de publicatie in het Staatsblad in werking al treden (minimaal vier weken na publicatie). Inwerkingtreding per 1 januari 2017 of eerder is dan ook mogelijk

2) Inwerkingtreding later in 2017:

  • Per 1 juni 2017: Vervallen van aanduidingen van R(isk)- en S(afety)-zinnen in de voorschriften voor oplosmiddeleninstallaties, zonder inhoudelijke gevolgen voor de eisen in het Activiteitenbesluit (gewijzigd artikel 2.30, zie 2016, nr. 231; de inwerkingtreding per 1 juni 2017 is hierin ook vastgelegd).

  • Per 1 juli 2017: Uitbreiding van aantal bedrijfstakken (de levensmiddelenindustrie, de agrarische sector, de mobiliteitsbranche, sport en recreatie, en de hotels en restaurants) waarvoor een bedrijf via de erkende maatregelenlijst kan voldoen aan de energiebesparingsverplichting uit artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit (toe te voegen aan bijlage 10 bij de Activiteitenregeling, zie de voorpublicatie in 2016, nr. 34472 met nog als uitgangspunt inwerkingtreding per 1 januari 2017, en de daarna alsnog gestarte internetconsultatie met een verwachte inwerkingtredingsdatum van 1 juli 2017. NB: tot 16 december 2016 kunnen nog reacties worden ingediend op de internetconsultatie).

  • Per 1 juli 2017: Intrekking van het Besluit kleiduivenschieten milieubeheer, nu een separate regelgeving naast het Activiteitenbesluit op dit punt niet meer noodzakelijk wordt geacht (zie 2016, nr. 425; de inwerkingtreding dient nog bij koninklijk besluit te worden bepaald. Zie ook de voorpublicatie in Stc. 2016, nr. 16886 tot intrekking van de Regeling kleiduivenschieten).

  • 19 december 2017: Implementatie van de Europese Richtlijn middelgrote stookinstallaties in het Activiteitenbesluit (zie de voorpublicatie in 2016, nr. 27480), waarbij we voor een inhoudelijke beschouwing van deze wijziging verwijzen naar een eerder verschenen blog van onze hand.

Concluderend en vooruitblik

Uit de opgesomde wijzigingen blijkt wederom dat ernaar wordt gestreefd om zoveel mogelijk activiteiten onder het Activiteitenbesluit te brengen, met uniforme regels. Gewezen kan worden op de toevoeging van meer energiebesparende maatregenlijsten. Hiermee zal naar schatting 75% van de energieverbruikers die vallen onder de energiebesparingsverplichting worden voorzien van een erkende maatregenlijst. In de loop van 2017 wordt bovendien verwacht dat nog meer maatregelenlijsten zullen worden ontwikkeld, waardoor naar verwachting 90% zal zijn voorzien van een dergelijke lijst. Daarnaast kan worden gewezen op de toevoeging van de middelgrote stookinstallaties aan het Activiteitenbesluit, waardoor de laatste 10% middelgrote stookinstallaties die nog niet werd gereguleerd door het Activiteitenbesluit ook hieronder worden gebracht.

Echter, grootschalige wijzigingen of aanvullingen zullen niet meer worden doorgevoerd in het Activiteitenbesluit tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft bij inwerkingtreding van de vierde tranche opgemerkt dat dit niet haar bedoeling is. Volgens het Ministerie ligt het voor de hand dat toekomstige grote wijzigingen zullen worden gerealiseerd door middel van opneming in een onder het Omgevingswet hangend besluit of ministeriële regeling. Dit is gebeurd in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL). In het

ontwerp

van het BAL is te zien dat de trend van het zoveel mogelijk onderbrengen van activiteiten onder de algemene regels zich blijft voortzetten.

Dit artikel is geschreven door Anna Collignon en Anne Vos

Artikel delen