Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Het design van omgevingsvisie Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft Over Morgen gevraagd voor het design van hun omgevingsvisie. De omgevingsvisie is een van de instrumenten van de nieuwe Omgevingswet. De omgevingsvisie is een lange termijn visie op de fysieke leefomgeving van de gemeente. De gemeente Rotterdam is in 2017 begonnen met de voorbereiding van de omgevingsvisie. Hun eerste stap is het document ‘Verkenning Omgevingsvisie Rotterdam’. Hierin staan een aantal ruimtelijke vraagstukken die met diverse semi-overheidspartners partijen zijn geïnventariseerd. In het tweede document, “De Veranderstad, op weg naar de omgevingsvisie Rotterdam” wordt een aanzet gegeven op de welke besluiten de eerste omgevingsvisie zou kunnen bevatten. .

4 maart 2020

Blog

Blog

Nu is het tijd om deze ruimtelijke vraagstukken in 2020 in een visie te vertalen. Met de bouwstenen inhoud, participatie en design werken zij toe naar hun omgevingsvisie. Met de bouwsteen design wil de gemeente bewust stilstaan bij de vorm van het eindproduct. Hiermee wil de gemeente voorbij gaan aan het standaard en klassiek beleidsdocument en een beweging in de samenleving in gang zetten.

Onze oplossing

Uitnodigend, inspirerend en richtinggevend. Dat zijn de belangrijkste waarden voor de omgevingsvisie van Rotterdam. Een visie die vertaalt wat de kracht en identiteit is van Rotterdam. Een visie die samen met de samenleving is opgesteld om zo alle Rotterdammers uit te dagen met hun initiatief invulling te geven aan het gezamenlijke toekomstbeeld.

Van idee naar ontwerp

De drie bouwstenen (inhoud, participatie en communicatie en design) vormen uiteindelijk samen de omgevingsvisie van Rotterdam. Over Morgen ondersteunt bij het opstellen van de bouwsteen design met procesbegeleiding en onderzoekt samen met de gemeente welke behoeften en ambities er vanuit de verschillende doelgroepen zijn. Op basis hiervan wordt het eindproduct vormgegeven.

Werkwijze en houding

Naast dat het een mooie en uitnodigende omgevingsvisie als eindproduct moet er ook sprake zijn van een nieuwe werkwijze en houding. Het moeilijkste van het opstellen van een visie is om het sectorale denken en doen om te zetten in integraal denken en doen. Integraal denken en doen betekent dat de opgave buiten in de leefomgeving centraal staat. Integraal denken en doen betekent ook dat het fysieke, economische en sociale domein met elkaar verweven worden. Professionals vanuit allerlei sectoren (binnen en buiten de gemeentelijke organisatie) werken met elkaar samen en worden uitgedaagd om integrale afwegingen te maken. Voor het oefenen van deze werkwijze en houding worden inspirerende activiteiten georganiseerd.

Artikel delen