Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Handreiking toepasbare regels is beschikbaar

Tussen 2021 en 2029 leggen gemeenten al hun regels met betrekking tot de fysieke leefomgeving vast in een omgevingsplan. Voor een goede dienstverlening moet bij een deel van de regels ook zogenaamde toepasbare regels opgesteld worden. Het DSO bevat nog geen toepasbare regels. Deze moeten door de bevoegde gezagen zelf worden gemaakt. Om gemeenten hierbij te ondersteunen ontwikkelt de VNG een breed pakket aan instrumenten. Hier vindt u een overzicht van de middelen die u kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van een omgevingsplan.

VNG 9 september 2019

  • De handreiking toepasbare regels beschrijft de mogelijkheden bij het gebruik van toepasbare regels.

  • Tot en met het eerste kwartaal van 2020 is er een oefenomgeving voor toepasbare regels beschikbaar.

  • De softwarespecificaties voor toepasbare regels zijn bedoeld voor gemeenten die zich oriënteren op nieuwe software voor planvorming dan wel een aanbesteding gaan doen.

  • De Marktverkenning Omgevingswetsoftware geeft een concreet beeld van het (toekomstige) aanbod van leveranciers van omgevingswetsoftware op de onderdelen VTH software, Plansoftware en software voor toepasbare regels.

  • Overzicht van topactiviteiten. Dit zijn die activiteiten in de fysieke leefomgeving, die burgers en bedrijven vaak uitvoeren en waarvoor ze checken welke regels gelden en of een vergunning nodig is.

  • Bij de juridische voorbeeldregels voor het omgevingsplan worden, waar het topactiviteiten betreft, ook de bijbehorende toepasbare regels opgesteld. Zodra deze zijn opgesteld, kunt u ze hier vinden. Met deze voorbeelden van juridische en bijbehorende toepasbare regels kunnen gemeenten snel meters maken.

Artikel delen