Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Handhaven onder de Omgevingswet: 3 vragen aan Jan Boer

Momenteel worden de contouren van de nieuwe Omgevingswet steeds duidelijker. Het lijkt nog ver weg, maar nog even en dan moeten de overheden er klaar voor zijn. De nieuwe wet heeft ook consequenties voor de handhaving. Enerzijds door de nieuwe systematiek en anderzijds door een verschuiving van verantwoordelijkheden. Ook worden de bepalingen in de Awb met betrekking tot handhaving aangepast. Jan Boer, beleidsadviseur omgevingsrecht, geeft antwoord op drie vragen.

Redactie Omgevingsweb 19 mei 2020

1. Kunt u een voorbeeld noemen van een handhavingswijziging onder de Omgevingswet die een fundamentele impact zal hebben? Waarom?

Je kunt hierbij denken aan meer doelvoorschriften en meer nadruk op de zorgplicht. Ook de bruidsschat vormt een belangrijk punt. In het algemeen zal de vraag waar straks de regels staan met betrekking tot de vraag of er gehandhaafd mag worden fundamenteel verschillen.

2. De Omgevingswet impliceert ook een verschuiving van verantwoordelijkheden. Kunt u er één kort toelichten?

Een duidelijke verschuiving zie je ten aanzien van de zorgplicht. De zorgplicht betekent dat het bedrijf “als vanzelfsprekend” nadenkt over de gevolgen van haar handelen. U mag er bij controle “iets van vinden”. Dat is de invulling van interpretatie”ruimte”. Een vraag waaraan je in dit kader kan denken is: Hoe standvastig bent u bij de controle op de zorgplicht en hoe vult het bedrijfsleven dat in?

3. Wat kan de cursus Handhaving onder de Omgevingswet cursisten bieden?

In de cursus wordt stilgestaan bij de essentie van de wijzigingen in de wetgeving. Voor alle activiteiten in de fysieke leefomgeving. Ook is er aandacht voor de veranderende rol als toezichthouder. Dat doen we met een knipoog naar de landelijke handhavingsstrategie en tot slot: het actualiseren van het beleid omtrent “VTH”, vergunningen, toezicht en handhaving, de nieuwe werkinstructies en de veranderende rol tussen gemeenten en omgevingsdiensten als gevolg van het nieuwe basistakenpakket.

Wilt u dieper ingaan op de materie rondom handhaving onder de Omgevingswet? Schrijf u dan in voor de online cursus ‘Handhaving onder de Omgevingswet’.

Artikel delen