Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Grote gemeenten treffen elkaar over Omgevingswet

‘Dat treft’ is het goed gekozen motto van het grote G4-evenement rond de Omgevingswet dat onlangs is gehouden. Een feest van ontmoeting en herkenning van collega’s, allemaal in dezelfde zoektocht. Ze treffen elkaar op Het Kasteel, het Spartastadion in Rotterdam.

VNG 13 juli 2018

Hoe doen mijn collegas in andere grote steden dit? Hoe krijgen we er meer vaart in, nu de invoeringsdatum van de Omgevingswet nadert? Hoe zorg je dat vakmensen uit verschillende disciplines elkaar vinden en vasthouden? Het zijn zomaar wat themas van een dag die draait om netwerken en van elkaar leren.

Verstekeling

Het invoeren van de Omgevingswet is in alle gemeenten een flinke kluif. In de grote steden komt daar de dimensie van een grote organisatie en grootstedelijke dynamiek bij. Zo ontstond het idee van een jaarlijkse kennisbijeenkomst voor G4 in samenwerking met de VNG.

Het zijn trouwens niet alleen ambtenaren van de G4 hier, Eindhoven is ook van de partij, en er meldt zich een verstekeling van de gemeente Krimpenerwaard die via-via had gehoord over een interessante bijeenkomst.

Niet theoretiseren, maar doen

De tijd van theoretiseren is voorbij, het is tijd voor doen, zegt Toine van Riel, de Rotterdamse programmadirecteur Omgevingswet. In een variëteit van workshops vinden collegas elkaar. Het gaat over van alles, van organisatieontwikkeling en een werkend stelsel van omgevingsvisie, omgevingsplan en programmas tot de (on)mogelijkheden van het digitaal stelsel en dat gemeenten daar gezamenlijk allemaal nog (veel) meer mee kunnen.

Succesverhaal of leerervaring?

s Middags is er nog een plenaire sessie over de kracht en de valkuilen van pilots door Anouk Baving van het interbestuurlijk programma Aan de slag met de Omgevingswet. Dat een pilot soms dienstdoet om juist niets te veranderen, zegt ze. En dat een succesverhaal mooi is, maar dat het gaat om de onderliggende leerervaring. Een pilot heeft alleen effect als je de hele organisatie erbij betrekt en vooral de mensen die het straks in de uitvoering moeten gaan doen.

Wat vinden de deelnemers?

Wat vinden na afloop de deelnemers? Waar kunnen zij straks in hun eigen organisatie mee verder?

  • Wim Vlieger, projectleider VTH in Den Haag: Ik heb contact gelegd met mijn collega uit Utrecht waar precies dezelfde discussie speelt over de organisatie van het toezicht op asbest. We gaan contact houden.

  • Vivian Felter, juridisch planoloog in Amsterdam: De Omgevingswet is voor mij relatief nieuw, ik heb veel opgestoken van de workshop over de samenhang tussen de verschillende juridische instrumenten omgevingsplan, omgevingsvisie en programmas van de Omgevingswet.

  • Mehmet Yavan, adviseur Geoinformatie van het hoogheemraadschap van Delfland: Het verhaal over de pilots, dat je de mensen van de uitvoering erbij moet betrekken. Dat ga ik overal inbrengen.

Workshop verslagen

Van een aantal workshops is een verslag gemaakt. Deze vind je hieronder.

Artikel delen