nieuws

Goedkopere vergunning in Den Haag voor duurzame (ver)bouwers

16-06-2017

bron: Gemeente Den Haag

Particulieren en bedrijven met duurzaam bouwplannen hoeven minder te betalen voor de aanvraag van een bouwvergunning.

De regeling geldt voor alle vergunning plichtige bouwprojecten, van particuliere verbouwingen tot grote bouwprojecten van wooncorporaties en projectontwikkelaars. De besparing hangt af van de gekozen bouwoplossingen: hoe duurzamer, hoe meer korting. Met een dergelijke stimuleringsmaatregel, die 1 januari 2018 ingaat, behoort Den Haag landelijk tot de pioniers.

"Den Haag werkt hard aan het verduurzamen van bestaande gebouwen en nieuwbouw", zo licht wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling, Wonen en Duurzaamheid) toe. "Dat moet ook, want in 2040 willen we als stad klimaatneutraal zijn. Veel particulieren en bedrijven zijn maar wat bereid om klimaatmaatregelen in hun plannen op te nemen, maar een steuntje in de rug helpt dat te versnellen. Daarom stimuleren we als gemeente op deze manier duurzame bouwplannen."

Bij indiening van vergunning geeft de aanvrager aan welke duurzame oplossingen in het bouwplan verwerkt zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan om zonnepanelen, dubbel- of tripelglas, isolatie of een zonneboiler. Aan de hand van die gegevens wordt de duurzaamheidsscore van de plannen berekend. Den Haag maakt hiervoor gebruik van het GPR-beoordelingssysteem, dat veelvuldig gebruikt wordt door overheden en de bouwwereld. De gemeente bepaalt de hoogte van de teruggaaf van de vergunningskosten - de zogenaamde 'bouwleges' - aan de hand van de 1 tot 10 GPR-score.

De 'groene leges'-regeling kwam tot stand in het verlengde van een motie van de gemeenteraad, waarin opgeroepen werd duurzame bouw te stimuleren. Voor de regeling, die geldt voor 2018 en 2019, heeft de gemeente Den Haag in totaal € 5 miljoen beschikbaar.

Gerelateerd nieuws

Van onze partners

Omgevingswet: sleutel voor lokale energietransitie?

Deze 1-daagse cursus biedt inzicht hoe overheid, energiesector en andere organisaties kunnen komen tot energietransitie onder de Omgevingswet.

→ Lees meer

Cursus Aanpak duurzaamheid door gemeenten

Deze 2-daagse cursus geeft inzicht in hoe je als gemeente duurzame ontwikkeling kunt stimuleren en op kunt pakken.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Word lid van onze gratis nieuwsbrief!

Schrijf je in