Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Gemeenten roepen Kamer op: Kies voor energieneutraal bouwen

"De VNG roept Tweede Kamerleden op, om in de nieuwe bijna energieneutraal (BENG) norm te kiezen voor energieneutraal bouwen. De Kamer vergadert donderdag over dit onderwerp."

VNG 20 februari 2019

In 2015 is een voorstel gedaan om de nieuwbouw vanaf 2020 bijna energieneutraal te laten zijn.Gebouwen die nu aan de voorraad worden toegevoegd dienen neutraal of bij voorkeur leverend te zijn. Met de nu voorgenomen invullingen van de BENG-eis wordt hier helaas geen invulling aan gegeven.

Hogere rekening

Door nu nog gebouwen te realiseren die nog energie vragen, wordt de klimaatopgave enkel groter. De wat lagere kosten voor de bouw van een woning, worden uitgeruild naar extra maatregelen elders. En burgers krijgen de hogere energierekening gepresenteerd.

Energieneutraal

Gemeenten staan voor een enorme energietransitie-opgave in de bestaande gebouwde omgeving en zetten zich daar al volop voor in. De VNG vraagt nu de Tweede Kamer dringend om de minister te vragen om er alles aan te doen om deze opgave niet verder te vergroten. Nieuwbouw moet energieneutraal of energieleverend worden. Het Bouwbesluit is hiervoor een belangrijk sturingsmiddel. We zouden het dan ook een gemiste kans vinden als, bij wijziging van dit besluit, energieneutraal bouwen niet de norm wordt voor nieuwbouw.

Artikel delen