Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Gemeenten hebben oog voor bouw in coronamaatregelen

Gemeenten nemen stappen om de impact van corona op de bouw en infra zo klein mogelijk te maken. Bouwend Nederland Regio Oost is blij met de creatieve stappen die genomen worden en ziet dat de oproep om veilig aan het werk te blijven en werk naar voren te halen goed landt.

Bouwend Nederland 3 april 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

“Wethouders en ambtenaren werken hard om in hun gemeente te kijken hoe ingespeeld kan worden op de gevolgen van deze ongekende situatie,” zegt regiomanager Wilbert Schellens. “We zien dat gemeenten onze oproep steunen. Dat doet je als ondernemer goed. Daarom zetten we goede voorbeelden graag in de schijnwerper met de hoop dat dit anderen ook weer inspireert.”

Apeldoorn

In Apeldoorn besloot het College al snel dat alles zoveel mogelijk door moet gaan. Wethouder Joon: “Deze situatie is uniek. We zitten in een vacuüm tussen onze normale gang van zaken van vóór de noodmaatregelen en de drukte die ontstaat als het hele land weer in beweging mag komen. Naast zorgen om onze gezondheid, biedt dat kansen om van de nood een deugd te maken. Je ziet lege straten in de stad, rust in het buitengebied en op de snelweg. Hoe mooi zou het zijn als we in Nederland kijken of we klaarliggende projecten kunnen versnellen, bijvoorbeeld in de infrastructuur. Zodat de sector aan de slag blijft en we de spreiding in de kalender vasthouden. Dat voorkomt overlast en kosten door hoge filedruk en afsluitingen als alles straks tegelijk moet. Ook de logistieke sector zou hier dankbaar voor zijn.”

Daarnaast moeten gemeenten de voortgang van kleinere projecten in de gaten houden, vindt Joon. “Ik wil voorkomen dat wij onbedoeld de remmende factor worden op projecten waarvan ondernemers afhankelijk zijn voor hun omzet. In onze werkvoorraad van bestemmingsplannen en vergunningen gaan we dus gewoon door. Waar nodig kijken we of we in de besluitvorming formaliteiten kunnen schrappen om stagnatie te voorkomen. Dit passen we bijvoorbeeld toe bij een plein naast een winkelcentrum, met nieuwbouw van een bloemenkiosk en nieuwe inrichting rondom een beek. Geen miljoenenplan dus dat lijkt op het grote geheel van de economie klein bier. Maar hier zijn wel de grondverzetter, de stratenmaker, de constructeur, de installateur en de schilder druk mee. En dit zijn juist vaak kleine en middelgrote bedrijven in de regio voor wie deze impuls het verschil kan maken tussen overeind blijven of niet.”

Nijmegen

Wethouder Harriët Tiemens zag dat in haar gemeente bijvoorbeeld horeca-ondernemers de gedwongen sluiting willen benutten voor onderhoud of verbouwing van hun zaak. Daarom gaat Nijmegen soepel om met vergunningen en ontheffingen voor ondernemers die willen verbouwen. Ook wordt onderzocht hoe om te gaan met wettelijke verplichting dat vergaderingen van de commissie beeldkwaliteit openbaar moeten zijn, zodat vergunningsprocedures voor bouwplannen door blijven gaan. De gemeente steunt ook de oproep van Bouwend Nederland.

Wethouder Tiemens: “Het coronavirus raakt iedereen. Het bestrijden van de gevolgen voor onze gezondheid staat natuurlijk voorop, maar die maatregelen zijn ook van invloed op banen, inkomens, instellingen en ondernemingen. De mensen in de bouwsector voelen die druk net als de rest van Nederland. Toch blijven zij waar mogelijk werken aan de infrastructuur en woningen die ons land hard nodig heeft, ook in deze tijd. De gemeente Nijmegen erkent het belang van dat werk. Daarom hebben we tijdelijke maatregelen als aanvulling op het landelijke maatregelenpakket genomen die ook voor Bouwend Nederland kunnen helpen. Zo betalen we onze rekeningen nog sneller, geven we ondernemers meer tijd om te betalen en gaan we zoveel mogelijk door met het plannen en ontwikkelen van locaties. Op die manier willen we een extra bijdrage leveren om gezamenlijk de impact van het virus op onze stad en onze partners te beperken.”

Artikel delen