Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

‘Fundamenteel herontwerp asbeststelsel noodzakelijk’

Het asbeststelsel moet fundamenteel worden herontworpen, aldus de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Publieke waarden zijn hierin onvoldoende geborgd. Deze conclusie sluit aan bij het VNG-standpunt dat duidelijke scheiding van publieke en private taken en verantwoordelijkheden nodig is.

VNG 19 mei 2020

Artikelen

Artikelen

Het asbeststelsel is bedoeld om de inschatting van risico’s van bestaande asbesttoepassingen en de verwijdering ervan effectief en veilig te laten plaatsvinden. Het huidige stelsel is grotendeels gebaseerd op zelfregulering en marktwerking. Kleine aanpassingen, zoals die nu door staatssecretaris Van Ark worden voorbereid, maken het stelsel nodeloos ingewikkeld. Dat schrijft de NSOB in zijn rapport Gevangen door belangen? dat op 14 mei is gepubliceerd. 

Het NSOB-rapport laat zien aan welke principes een nieuw stelsel zou moeten voldoen. De functies van regulering, uitvoering en toezicht moeten worden gescheiden, met een scherper onderscheid tussen private (uitvoering) en publieke belangen (normstelling). Door belangen en risicoindeling te ontkoppelen moeten perverse prikkels worden weggenomen. 

VNG-standpunt

De VNG staat achter de conclusie van de NSOB. We hebben in februari al in een Kamerbrief gepleit voor een stelstelherziening. ‘Dat is een belangrijke randvoorwaarde om een versnelling op de asbestverwijderingsopgave in Nederland te laten slagen. Innovaties worden nu afgeremd door asbestmarktbelangen.’ 

Meer informatie

Artikel delen