Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Februari 2015: ingrijpende wijzigingen van erfpachtstelstels Amsterdam en Utrecht

Na 100 jaar voortdurende erfpacht heeft het college van B&W op dinsdag 10 februari het startsein gegeven om het stelsel van voortdurende erfpacht te wijzigen naar eeuwigdurende erfpacht.

18 februari 2015

Amsterdam: van voortdurende erfpacht naar eeuwigdurende erfpacht.

Na 100 jaar voortdurende erfpacht heeft het college van B&W op dinsdag 10 februari het startsein gegeven om het stelsel van voortdurende erfpacht te wijzigen naar eeuwigdurende erfpacht.

De erfpachter krijgt bij overstap van voortdurend naar eeuwigdurende erfpacht nog maar eenmaal, bij uitgifte of bij het moment van overstappen vanuit het huidige stelsel, een berekening van de canon. Hierna komt de erfpachter niet meer voor verrassingen te staan. In het nieuwe stelsel kan de erfpachter dan kiezen voor canonbetaling of om de canon in één keer af te kopen.

Er is dus geen onzekerheid meer over canonherziening bij het einde van het 50-jarige tijdvak en daardoor over toekomstige woonlasten. Dat leidt naar verwachting tot minder terughoudendheid van banken bij de financiering van erfpachtwoningen en het proces van ingewikkelde procedures bij de vaststelling van de nieuwe canon is voorbij.

Vanaf de zomer van 2016 krijgen kopers van panden op erfpachtgrond een aanbieding voor eeuwigdurend erfpacht. Voor de huidige erfpachters wordt gewerkt aan een overstapregeling. Wat deze regeling inhoudt en wat de kosten gaan zijn voor eeuwigdurende erfpacht, is op dit moment nog niet bekend. De verwachting is dat eeuwigdurende erfpacht een hogere waarde zal hebben dan voortdurende erfpacht, maar lager dan koop, maar dat zal het advies van een onafhankelijke grondwaardecommissie moeten uitwijzen.

Bron:

http://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/erfpacht-uitgifte/

.

Utrecht: geen uitgifte in erfpacht meer voor koopwoningen.

De gemeente Utrecht gaat een stap verder. Tot nu toe gaf de gemeente Utrecht bouwgronden uit in erfpacht op basis van de Algemene Voorwaarden 1989. Daarin was onder meer een eenmalige afkoopsom voor de canon opgenomen voor een altijddurend erfpachtrecht.

De gemeente Utrecht stopt nu met de uitgifte in erfpacht van grond voor (vrije sector) koopwoningen in nieuwbouwprojecten waarin wonen de hoofdfunctie vormt. Met ingang van 1 februari 2015 levert de gemeente grond bestemd voor woningbouw in volle eigendom. Erfpacht blijft wel van toepassing op overdracht van gronden bestemd voor een aantal categorieën zoals onder meer sociale woningbouw.

Daarnaast wil de gemeente in de loop van 2015 eveneens aan bestaande erfpachters van koopwoningen de mogelijkheid aanbieden om hun erfpachtrecht om te zetten naar een volledig eigendomsrecht. De voorwaarden hiervoor worden de komende maanden verder uitgewerkt.

Bron:

http://www.utrecht.nl/vastgoedaanbod/erfpacht-in-utrecht/

.

Februari 2015: memorabel moment voor stedelijke erfpacht.

Met deze ingrijpende wijzigingen in de erfpachtstelsels van Amsterdam en Utrecht wordt weer een stap gezet richting het einde van de stedelijke erfpacht als instrument van gemeentelijke gronduitgifte. Ook de gemeente Rotterdam heeft al eerder in 2002 haar erfpachtstelsel aangepast en is toen gestart met het aanbieden van de bloot eigendom aan de zittende erfpachter, net als Utrecht dus wil gaan doen. De gemeente Den Haag kende sinds eind vorige eeuw al een erfpachtstelsel dat vergelijkbaar is met het huidige stelsel in Utrecht en het beoogde stelsel van Amsterdam.

De discussies over erfpacht zal daarmee verschuiven van de periodieke herziening van de canon naar het eenmalig vaststellen van de canon en de hoogte van de afkoopsom van de canon en naar de hoogte van de koopsom van de bloot eigendom. Voldoende stof voor discussie de komende periode!

Michiel de Koe

, Rentmeester bij Noorderstaete

Rentmeesters BV

en Promovendus Rijksuniversiteit Groningen

Gerelateerde informatie:

  • Cursus Erfpacht in de praktijk, zie hier

  • Praktijkboek Uitgifte van grond in erfpacht, zie hier

Artikel delen