Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Factsheet: toepassing van de Europese Dienstrichtlijn

Zijn de voorschriften die u als overheid vaststelt in overeenstemming met de Dienstenrichtlijn? Bekijk het in de factsheet Rechtspraak over de toepassing van de Europese Dienstenrichtlijn.

VNG 24 juli 2018

Onlangs heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State tussenuitspraak gedaan in de veelbesproken zaak over een bestemmingsplan van de gemeente Appingedam. In dit bestemmingsplan verbiedt de gemeente de vestiging van kleine detailhandel buiten het stadscentrum. Uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie bleek eerder dit jaar namelijk dat een bestemmingsplan in sommige gevallen moet worden getoetst aan de Europese Dienstenrichtlijn.

Aanleiding factsheet

De Dienstenrichtlijn zorgt ervoor dat dienstverleners in de EU zich onbelemmerd in een andere lidstaat kunnen vestigen of tijdelijk diensten kunnen verrichten. Deze richtlijn is in 2010 in Nederland ingevoerd. De werkingssfeer van de Dienstenrichtlijn is in de loop der jaren door het EU-Hof nader vormgegeven. Doordat de concrete toepassing van deze richtlijn door de jurisprudentie steeds duidelijker wordt, krijgen decentrale overheden in meer situaties te maken met de eisen uit de Dienstenrichtlijn.

Is deze factsheet relevant voor u?

Houdt u zich in uw werkzaamheden als beleidsmaker of jurist bij een decentrale overheid bezig met het vaststellen van regelgeving (algemeen verbindende voorschriften), zoals vergunningsstelsels? Wilt u op de hoogte zijn van de laatste rechtspraak rondom de toepasselijkheid van de Dienstenrichtlijn op bestemmingsplannen? Of bent u op zoek naar een handzaam overzicht van recente jurisprudentie? Dan biedt deze factsheet houvast bij de controle of deze voorschriften in overeenstemming met de Dienstenrichtlijn zijn.

Meer informatie

Artikel delen