Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Europese waterstofstrategie gelanceerd. CEO Han Fennema in European Hydrogen Alliance

Gisteren is de European Clean Hydrogen Alliance gelanceerd. Met deze alliantie geeft de Europese Commissie invulling aan de EU-strategieën voor energiesysteemintegratie en waterstof. Namens Gasunie en de Europese energiesector neemt Han Fennema, CEO Gasunie, zitting in deze alliantie.

Gasunie 9 juli 2020

Waterstofstrategie

In een geïntegreerd energiesysteem kan waterstof helpen om de industrie, de vervoersector, de elektriciteitsproductie en gebouwen in heel Europa koolstofarm te maken. In de EU-waterstofstrategie wordt beschreven hoe het potentieel van waterstof kan worden ontsloten door middel van investeringen, regulering, opbouw van de markt en onderzoek en innovatie.

Met waterstof kan energie worden geleverd aan sectoren die niet geschikt zijn voor elektrificatie en kan worden voorzien in energieopslag om variabele hernieuwbare energiestromen in evenwicht te houden, maar dit kan alleen als de publieke en particuliere sectoren gecoördineerd maatregelen treffen op EU-niveau. De prioriteit is hernieuwbare waterstof ontwikkelen die voornamelijk wordt geproduceerd met wind- en zonne-energie. Op de korte en middellange termijn zijn echter andere vormen van koolstofarme waterstof nodig om de emissies snel terug te dringen en de ontwikkeling van een levensvatbare markt te ondersteunen.

Deze geleidelijke overgang vraagt om een gefaseerde aanpak:

  • Van 2020 tot 2024 zullen wij steun bieden aan de installatie van ten minste 6 gigawatt aan elektrolytische cellen voor hernieuwbare waterstof in de EU, en aan de productie tot één miljoen ton hernieuwbare waterstof.

  • Van 2025 tot 2030 moet waterstof een intrinsiek onderdeel van ons geïntegreerd energiesysteem worden, met ten minste 40 gigawatt aan elektrolytische cellen voor hernieuwbare waterstof en een productie tot 10 miljoen ton hernieuwbare waterstof in de EU.

  • Tussen 2030 en 2050 moeten hernieuwbare-waterstoftechnologieën volwassen worden en op grote schaal worden toegepast in alle sectoren die moeilijk koolstofarm te maken zijn.

European Clean Hydrogen Alliance

Om te helpen bij de uitvoering van deze strategie lanceert de Commissie de Europese alliantie voor schone waterstof. Ze doet dit samen met leidende ondernemingen, het maatschappelijk middenveld, nationale en regionale ministers en de Europese Investeringsbank. De alliantie zal een investeringstraject uitzetten om de productie te verhogen en zal de vraag naar schone waterstof in de EU ondersteunen.

Lees meer in het persbericht van de Europese Commissie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.