Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

EU-begroting 2020: EP in de bres voor meer investeringen in klimaat

"Het EP-standpunt over de EU-begroting voor 2020 is vandaag aangenomen. De tekst is “een solide basis voor de lancering van de nieuwe generatie EU-programma's""."

23 oktober 2019

In de ontwerpresolutie onderstreept het Europees Parlement dat de EU-begroting voor 2020 "de laatste kans voor de Europese Unie is om de politieke verbintenissen die voor die periode zijn aangegaan, ook met het oog op het bereiken van de klimaatdoelstellingen van de EU, te realiseren". De begroting moet de weg vrijmaken voor het nieuwe meerjarig financieel kader (MFK), de EU-langetermijnbegroting, voor de periode 2021-2027.

De leden van het Europees Parlement hebben de ontwerpbegroting van de Commissie een extra impuls gegeven voor klimaatbescherming van in totaal meer dan 2 miljard euro. Daarnaast hebben ze het jeugdwerkgelegenheidsinitiatief en de Erasmus+-programmas uitgebreid en, in lijn met de prioriteiten van het Europees Parlement, gestemd voor ondersteuning van verdere digitalisering, het MKB, migratie en buitenlands beleid, inclusief ontwikkelings- en humanitaire hulp.

Het Parlement stemde over een begroting van bijna 171 miljard euro aan vastleggingskredieten (wat de EU toezegt te zullen investeren in 2020 of de jaren daarna, aangezien de projecten en programma's over meerdere jaren lopen), wat neerkomt op een stijging van ongeveer 2,7 miljard euro in vergelijking met de ontwerpbegroting van de Commissie. De betalingskredieten (wat er in 2020 concreet zal worden uitgegeven) zijn vastgesteld op 159 miljard euro.

Quote

De Rapporteur voor de EU-begroting 2020 (afdeling Commissie), Monika Hohlmeier (EPP, DE), zei hierover: "De stemming over de begroting voor 2020 laat zien dat het EP eensgezind is: ambitieuze klimaatdoelstellingen en milieubescherming kunnen hand in hand gaan met programma's die nieuwe banen creëren, Europese onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten ondersteunen en het Europese concurrentievermogen stimuleren. De Europarlementariërs stemden ook in met verdere uitbreiding van het jeugdwerkgelegenheidsinitiatief, het uitwisselingsprogramma Erasmus+ en DiscoverEU,, een zeer succesvol project voor 18-jarigen die met Interrail-tickets de kans krijgen om Europa te ontdekken".

Meer informatie

De plenaire stemming is het startschot voor drie weken van "bemiddelingsbesprekingen" met de Raad. Er dient op tijd een akkoord bereikt te worden met het oog op de stemming over de begroting van 2020. De stemming is gepland voor de plenaire vergadering van november II (25-28 november) waarna het akkoord door de voorzitter van het Europees Parlement wordt ondertekend. Indien de twee partijen het niet eens kunnen worden moet de Commissie een nieuwe ontwerpbegroting indienen.

Achtergrond

Ongeveer 93% van de EU-begroting financiert reële activiteiten in de EU-landen en daarbuiten. Het gaat naar burgers, regio's, steden, boeren, onderzoekers, studenten, ngo's en bedrijven.

De EU-begroting is uniek: In tegenstelling tot nationale begrotingen, die voor een groot deel worden gebruikt voor het verlenen van openbare diensten en de financiering van socialezekerheidsstelsels, is de EU-begroting in de eerste plaats een investeringsbegroting die, in tegenstelling tot de nationale begrotingen, geen tekort mag vertonen.

Artikel delen