nieuws

Energiebesparingsplicht: Uitbreiding erkende maatregelenlijsten met 5 sectoren. Retail volgt.

07-07-2016

Ook voor de levensmiddelenindustrie, de agrarische sector, de mobiliteitsbranche, sport en recreatie, en de hotels en restaurants gaan zogenoemde erkende maatregelen gelden.

De Staatssecretaris kondigde dat eerder deze week aan (Vooraankondiging tweede lichting erkende maatregelen energiebesparingsplicht). Verwacht wordt dat de detailhandelssector snel zal volgen.

Met deze lijsten met erkende maatregelen wordt invulling gegeven aan de energiebesparingsplicht van artikel 2.15 Activiteitenbesluit. Deze plicht houdt - kort gezegd - in dat een bedrijf/instelling alle energiebesparende maatregelen moet treffen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Om de uitvoering en handhaving van deze plicht te vereenvoudigen, zijn voor een aantal sectoren lijsten met zogenoemde erkende maatregelen opgesteld. Wanneer een bedrijf/instelling deze maatregelen heeft getroffen, heeft zij aan de energiebesparingsplicht voldaan.

Inmiddels gelden er voor 7 sectoren al dergelijke lijsten (metalelektro en mkb-metaal, autoschadeherstelbedrijven, gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen, kantoren, onderwijsinstellingen, commerciële datacenters en de rubber- en kunststofindustrie). Met deze recente aankondiging worden daaraan dus 5 sectoren toegevoegd (inwerkingtreding: 1 januari 2017). De detailhandelssector volgt op korte termijn, zo is de verwachting.

Klik hier voor meer artikelen van Conway Advocaten

Meer van Omgevingsweb

Gerelateerd nieuws

Basiscursus Duurzaamheid en energie

De 3-daagse basiscursus geeft inzicht in verschillende facetten van duurzaamheid en energie met veel praktische tips hoe je in de praktijk tot resultaten komt in een gemeente of andere organisatie

→ Lees meer

Omgevingswet: sleutel voor lokale energietransitie?

Deze 1-daagse cursus biedt inzicht hoe overheid, energiesector en andere organisaties kunnen komen tot energietransitie onder de Omgevingswet.

→ Lees meer

Cursus Aanpak duurzaamheid door gemeenten

Deze 2-daagse cursus geeft inzicht in hoe je als gemeente duurzame ontwikkeling kunt stimuleren en op kunt pakken.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Word lid van onze gratis nieuwsbrief!

Schrijf je in