Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Eerste Kamer akkoord met afschaffen actualiseringsplicht

De Eerste Kamer is akkoord met het wetsvoorstel dat de periodieke actualiseringsplicht afschaft voor bestemmingsplannen en beheersverordeningen die elektronisch raadpleegbaar zijn. Dat is goed nieuws voor gemeenten.

VNG 11 april 2018

De ruimte die hierdoor beschikbaar komt, kunnen gemeenten gebruiken voor het voorbereiden van hun omgevingsplannen. Gemeenten kunnen bestaande bestemmingsplannen wel aanpassen.

Omgevingsplan

Het Omgevingsplan is een van de instrumenten binnen de Omgevingswet. Gemeenten moeten in het nieuwe stelsel hun bestemmingsplannen, beheersverordeningen en andere regelingen over de fysieke leefomgeving uit andere verordeningen te bundelen en om te vormen tot één samenhangend en consistent omgevingsplan.

Hamerstuk

Met het wetsvoorstel wordt in de aanloop naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2021 de actualiseringsplicht uit de Wro voor een belangrijk deel van de bestemmingsplannen en beheersverordeningen afgeschaft. Het wetsvoorstel wordt volgende week (17 april) in de Eerste Kamer als hamerstuk afgedaan.

Meer informatie

Artikel delen