Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Een nieuw normen- en handhavingstelsel voor Schiphol en enkele andere wijzigingen – deel III

Recent heeft de Tweede Kamer het

Tijn Kortmann en Pieter Swagemakers. Stibbeblog 8 april 2016

Nieuws

wetsvoorstel

aangenomen

waarbij een nieuw normen- en handhavingstelsel wordt geïntroduceerd voor Schiphol. Verder zal het mogelijk zijn om ook bij bestemmingsplan af te wijken van het Luchthavenindelingsbesluit. Tot slot worden twee bestaande overlegplatforms (CROS en Alderstafel) samengevoegd in de Omgevingsraad Schiphol. Op 8 maart 2016 heeft de Eerste Kamer dit voorstel als

hamerstuk

afgedaan.

Terugblik

In het

eerste blogbericht

gingen wij reeds in op de mogelijkheid om ook bij bestemmingsplan van het Luchthavenindelingsbesluit af te wijken (mits de minister van I&M een vvgb afgeeft).

In het

tweede blogbericht

zijn wij ingegaan op het nieuwe normen- en handhavingstelsel en de nieuw in het leven te roepen Omgevingsraad Schiphol.

In dit laatste blogbericht gaan wij in op twee meer formele aspecten van de wet: enerzijds het gedeelte reparatiewetgeving en anderzijds het gegeven dat de minister van BZK het wetsvoorstel referendabel heeft geacht.

Reparatiewetgeving

Aan artikel 8.9 wordt een zesde lid toegevoegd, waarin is bepaald dat artikel 10:31 lid 4 Awb niet van toepassing is op de verklaring van geen bezwaar van de minister van I&M (vvgb).

Een vvgb is voor gemeenten vereist om bij planologisch besluit te kunnen afwijken van het Luchthavenindelingsbesluit. Zo een vvgb is een besluit als bedoeld in artikel 10:32 Awb. Artikel 10:31 lid 4 Awb bepaalt dat de lex silencio positivo in artikel 4:20b Awb van toepassing is op de besluiten uit artikel 10:32 Awb, tenzij anders is bepaald. In de huidige Wet luchtvaart is niet bepaald dat de lex silencio positivo niet van toepassing is.

De gevolgen van deze omissie blijken goed uit de

uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 24 juni 2015

. Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer vroeg een vvgb aan bij de staatssecretaris van I&M. Een besluit op die aanvraag liet lange tijd op zich wachten. Daarop stelde het college van burgemeester en wethouders dat de vvgb van rechtswege was verleend. De Afdeling stelde het college in het gelijk en oordeelde dat de lex silencio positivo van toepassing was, nu anderszins niet uit de wet bleek.

Om begrijpelijke redenen is dit niet de bedoeling geweest van de wetgever. De nalating te verduidelijken dat de lex silencio positivo niet op de vvgb uit de Wet luchtvaart van toepassing is, wordt met het wetsvoorstel hersteld.

Referendabiliteit

Nu het wetsvoorstel is bekrachtigd, opent artikel 4 Wet raadgevend referendum de mogelijkheid om een referendum over de wet te houden.

Hiertoe heeft de minister van BZK besloten

.

Wil een referendum kunnen worden gehouden, dan moeten twee drempels worden gepasseerd. Ten eerste moet een inleidend verzoek (voorzien van 10.000 steunbetuigingen) worden gedaan. Wordt verzoek goedgekeurd, dan moet ten tweede een definitief verzoek worden gedaan (voorzien van 300.000 steunbetuigingen). De kans dat uiteindelijk een referendum wordt gehouden over dit wetsvoorstel achten wij mede gelet op de opgeworpen drempels niet groot.

Voor de verdere gang van zaken bij een referendum verwijzen wij naar het blogbericht

Komt tijd, komt raad; het raadgevend wetgevingsreferendum in Nederland

.

Artikel delen