Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Is een mantelzorgwoning bij een beschermd dorpsgezicht of bij monument ook vergunningvrij?

Mag je in een beschermd dorpsgezicht of bij monumentale hoofdgebouwen ook vergunningsvrij een mantelzorgwoning plaatsen of een bestaand bouwwerk inrichten als mantelzorgwoning?

Ministerie van Infrastructuur en Milieu 3 december 2014

Op 29 oktober heeft Omgevingsweb in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een webinar georganiseerd over de nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen. Het webinar kunt u

hier

gratis terugkijken.

Tijdens en na het webinar zijn een groot aantal vragen gesteld over de nieuwe regels. Vandaag is de volgende vraag beantwoord door het Ministerie:

Mantelzorg en beschermd stads- of dorpsgezicht

Vraag:

Mag je in een beschermd dorpsgezicht of bij monumentale hoofdgebouwen ook vergunningsvrij een mantelzorgwoning plaatsen of een bestaand bouwwerk inrichten als mantelzorgwoning?

Antwoord:

Artikel 4a, eerste en tweede lid, bevat een uitzondering op de vergunningvrije bouwactiviteiten en planologisch strijdige activiteiten uit artikel 2 en de bouwactiviteiten uit artikel 3 van bijlage II bij het Bor, voor zover zon activiteit plaatsvindt in, aan, op, of bij een beschermd (rijks-, provinciaal- of gemeentelijk) monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht. Bij monumenten en in rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten zijn de onderdelen 3 en 22 van artikel 2 niet van toepassing. Dit betekent inderdaad dat het bouwen van een bijbehorend bouwwerk (al dan niet ten behoeve van de huisvesting in verband met mantelzorg) en het gebruiken van bestaande bouwwerken ten behoeve van de huisvesting in verband met mantelzorg zonder omgevingsvergunning niet is toegestaan.

Bezien wordt of onderdeel 22 van artikel 2 op een later moment kan worden toegevoegd aan de uitzonderingen in artikel 4a. Voor zover het gaat om bijbehorende bouwwerken (ook als deze gebruikt worden ten behoeve van de huisvesting in verband met mantelzorg) kunnen deze ingevolge artikel 3 van bijlage II wel vergunningvrij gebouwd worden, mits deze worden gebouwd in het achtererfgebied voor zover dat is gelegen (in het verlengde van de zijgevels) recht achter het hoofdgebouw en mits het bestemmingsplan of de beheersverordening hieraan niet in de weg staan.

In de toelichting is over het bouwen van bijbehorende bouwwerken (welke tevens kunnen dienen voor huisvesting in verband met mantelzorg) zoals bedoeld in onderdeel 3 van artikel 2 het volgende opgemerkt:

In de beschermde gezichten blijft het alleen mogelijk om op grond van artikel 3, zonder omgevingsvergunning voor het bouwen, een bijbehorend bouwwerk te bouwen in het deel van het achtererfgebied dat zich recht bevindt achter het hoofdgebouw. Op het zijerf blijft de omgevingsvergunningplicht voor het bouwen bestaan, zodat een preventieve toetsing aan het bestemmingsplan en redelijke eisen van welstand zullen blijven plaatsvinden.

Staatsblad 2014, nr. 333, blz. 56

Gerelateerde info:

Artikel delen