Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Directeuren Eenvoudig Beter en Aan de Slag bezoeken Utrecht en Bunnik

Op woensdag 31 januari 2018 brachten Rosemarie Bastianen (directeur Eenvoudig Beter) en Ineke van der Hee (directeur van het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet) een bezoek aan de gemeenten Utrecht en Bunnik. Een dag over de Omgevingswet in het licht van de praktijk.

Omgevingswetportaal 8 februari 2018

Mooi om te zien hoe zowel een grote als een kleine gemeente uitkijken naar de Omgevingswet om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken Rosemarie Bastianen, directeur Eenvoudig Beter

Utrecht en de Omgevingswet

Martine van Rijn, opgavetrekker voor de Omgevingswet in Utrecht, neemt het gezelschap mee in de Utrechtse aanpak van de wet. Dat is een hele pragmatische, zo blijkt. Bij de voorbereiding van de Omgevingsvisie zijn we niet begonnen met een groots extern proces. We hebben geïnventariseerd wat we al hadden aan beleid voor de fysieke leefomgeving en dat opgeschoond. Zo kwamen we van ruim 70 naar zon 30 beleidsnotas. En die hebben we geordend langs de koers van de stad die de gemeente al eerder vaststelde: gezonde verstedelijking. Zo hebben we de omgevingsvisie 1.0 van de stad opgebouwd.

Die omgevingsvisie gaan we gebiedsgericht uitwerken, legt van Rijn uit. In de gebieden komen de afzonderlijke themas bij elkaar en maken we samen met belanghebbenden de integrale afweging.

Hierbij heeft Utrecht ook aandacht voor samenhang in haar omgevingsinstrumentarium. Van Rijn: We stellen we onszelf de vraag hoe we de gebiedsvisies zo op kunnen stellen, dat ze vertaalbaar zijn naar praktische regels in het omgevingsplan. Een hele uitdaging voor ons als beleidsmedewerkers!

bekijk de omgevingsvisie 1.0 van Utrecht

De Utrechtse manier van werken klinkt mij als muziek in de oren. De gemeente gaat uit van van wat er al is en pakt de Omgevingswet aan op een manier die bij haar past Ineke van der Hee, directeur Aan de slag met de Omgevingswet

De gemeenteraad van Utrecht heeft gevraagd om driemaal per jaar geïnformeerd te worden over de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet. Van Rijn en haar collegas zijn daar blij mee. We willen aansluiten bij vraagstukken die leven bij de raad. En de raad kan zeker sturen op ons proces. Ze kan bijvoorbeeld kaders meegeven voor participatie.

De Merwedekanaalzone: gezond verstedelijken

Utrecht is de snelstgroeiende stad van de vier grote steden. De stad groeit tot 2030 van 340.000 naar 410.000 inwoners. Een echte schaalsprong. Utrecht wil de bevolkingsgroei zoveel mogelijk opvangen binnen bestaand stedelijk gebied en de natuurgebieden rond de stad intact laten. De Merwedekanaalzone is een van de gebieden waar Utrecht gaat bouwen.

Utrecht is net zo groot als Manhattan maar er woont nog niet een kwart van de mensen. Hectares genoeg. De vraag is hóe je wilt verstedelijken Marcel Janssen, ruimtelijk regisseur Merwedekanaalzone

De komende vijftien jaar transformeert de Merwedekanaalzone van een voormalig distributiegebied naar een aantrekkelijk hoogstedelijk woon- en werkgebied. Hier realiseert Utrecht 6.000 - 10.000 woningen en bijbehorende voorzieningen voor 20.000 nieuwe bewoners en gebruikers.

Bij het bouwen in deze hoge dichtheden vragen bereikbaarheid en leefbaarheid extra aandacht. Denk aan hoogwaardige openbare ruimte, energievoorziening, bezonning, vergroening en warmte- en kouderegulering. Maar ook vernieuwende mobiliteitsoplossingen, zoals hoogwaardig openbaar vervoer, aanpassingen aan de bestaande infrastructuur, lage parkeernormen en de aansluiting op de A12.

Omgevingsvisie Merwedekanaalzone

De Merwedekanaalzone is een van de eerste gebieden in Utrecht met een omgevingsvisie op gebiedsniveau. In vijf stadsgesprekken dachten bewoners, bedrijven en omwonenden van het gebied met de gemeenten en de grondeigenaren mee over de toekomst van het gebied.

bekijk de omgevingsvisie Merwedekanaalzone

Artikel delen