Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Deltaprogramma 2019: Doorwerken aan de delta

Het Deltaprogramma 2019 bevat concrete maatregelen op het gebied van waterveiligheid, waterbeschikbaarheid en ruimtelijke adaptatie. Ook wordt extra aandacht gegeven aan een onderzoek naar de versnelde zeespiegelstijging. Wat zijn de belangrijkste conlusies voor gemeenten?

VNG 21 september 2018

Het Deltaprogramma 2019 is op Prinsjesdag (18 september 2018) door de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer aangeboden.

Gemeenten

Uit het Deltaprogramma blijkt dat het overgrote deel van de gemeenten al bezig is met het in beeld brengen van de kwetsbaarheden en dus met klimaatadaptatie aan de slag is. Bodemdaling is een factor waar het Deltaprogramma rekening mee moet houden: dit bijkt de opgave voor ruimtelijke adaptatie te vergroten. De VNG is content met de extra aandacht die daar aan gegeven wordt in het Deltaprogramma.

Een ander positief punt uit het Deltaprogramma is dat het Rijk 20 miljoen euro aan extra middelen reserveert voor pilots en de ondersteuning van waterschappen en gemeenten bij de uitvoering van stresstesten en risicodialogen in 2019 en 2020. Bovendien bereidt het Rijk een wijziging van de Waterwet voor om subsidies uit het Deltafonds voor regionale maatregelen tegen wateroverlast mogelijk te maken.

Versnelde zeespiegelstijging

Het Deltaprogramma bevat dit jaar een bijlage over het signaal van een mogelijke versnelde zeespiegelstijging en de gevolgen daarvan op het werk dat we in het Deltaprogramma doen. Op basis van het eerste verkennend onderzoek lijkt het pakket aan maatregelen waar het Deltaprogramma op dit moment vanuit gaat in elk geval tot 2050 voldoende om onze delta leefbaar en bewoonbaar te houden. Ook is er voldoende tijd voor nader onderzoek om meer zekerheid te krijgen over de versnelling van de zeespiegelstijging en meer inzicht in de mogelijke gevolgen voor Nederland.

Aandachtspunten

Wel moet het onderzoek naar de zeespiegelstijging op korte termijn geïntensiveerd worden. Ook moet verkend worden hoe met name maatregelen met een lange levensduur adaptiever uitgevoerd kunnen worden, zodat beter ingespeeld kan worden op onzekere ontwikkelingen. Het nakomen van het Parijs Akkoord is van groot belang bij het beperken van de versnelling van de zeespiegelstijging en de daarbij optredende gevolgen voor onze delta.

De opwarming van de aarde wordt bij het nakomen van het Parijs Akkoord beheerst tot 2 graden Celsius. De zeespiegelstijging zou dan mogelijk begrenst kunnen worden tot 1 tot maximaal 2 meter in 2100, en stijgt daarna beperkt door.

Richting Deltaprogramma 2021

De uitkomsten van deze verkenning worden meegenomen in de zesjaarlijkse herijking van de deltabeslissingen en voorkeursstrategieën van het Deltaprogramma. Deze herijking focust zich op het zorgvuldig checken en indien nodig aanpassen van de huidige deltabeslissingen, voorkeursstrategieën en deltaplannen. Deze herijking is gereed in 2020 en wordt opgenomen in het Deltaprogramma 2021.

Meer informatie

Artikel delen