Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

De stand van zaken na twee debatrondes in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft op 1 en 8 juni een hele dag gedebatteerd over het wetsvoorstel Omgevingswet. Arjan Nijenhuis (plaatsvervangend directeur Eenvoudig Beter) na de eerste vergadering: 'De Tweede Kamer had zeer veel complimenten voor de aanpak en het proces van deze 'historische' wet en de hele stelselherziening. De enorme inzet van Eenvoudig Beter en HBJZ en de permanente betrokkenheid van de omgeving, beginnen vruchten af te werpen: daar ben ik bijzonder tevreden over.'

Rijksoverheid 12 juni 2015

Naast waardering van de Tweede Kamer voor het proces is er ook inhoudelijk steun voor het wetsvoorstel. Er tekent zich inmiddels een ruime meerderheid af voor het wetsvoorstel. Blijkbaar zijn in het wetsvoorstel de belangen van een grote groep maatschappelijke actoren en standpunten van de fracties goed verenigd. Dit geeft vertrouwen richting de Eerste Kamer.

Tijdens de vergadering van 8 juni heeft minister Schultz in haar eerste termijn gereageerd op de hoofdpunten en de meeste amendementen vanuit de Tweede Kamer. De Tweede Kamer heeft vervolgens gereageerd op de schriftelijke en mondelinge inbreng van de minister en toen was de dag om en kon de Minister niet meer aan haar tweede termijn beginnen. Er volgt nu eind juni een afronding van het plenaire debat waarna de Tweede Kamer voor het zomerreces stemt over het wetsvoorstel, de moties en de amendementen.

De hoofdpunten van het debat

Hoewel iedere partij haar eigen accent legt: regeldruk (VVD) grondbeleid (PvdA), windturbines (PVV), interbestuurlijke verhoudingen (CDA), energie en klimaat (GL), paradigmawisseling (SP), MER (CU), inkaderen flexibiliteit (D66) en parlementaire controle op AMvB (SGP), voeren participatie en gezondheid de boventoon. Hiervoor is een groot aantal amendementen ingediend en hierover vinden de meeste onderhandelingen plaats. Bij participatie wil een aantal partijen, meer dan het wetsvoorstel aangeeft, verankerd zien dat dit daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Ten aanzien van gezondheid wil een aantal partijen een haakje in de wet om op decentraal niveau ruimtelijk en bij de vergunningverlening te kunnen sturen op onzekere gezondheidsrisicos.

Gerelateerde informatie

:

Artikel delen