Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

De EU rapporteert de uitstoot van broeikasgassen goed, maar heeft beter inzicht nodig in toekomstige reducties

"Volgens een nieuw verslag van de Europese Rekenkamer worden de gegevens over de uitstoot van broeikasgassen in de EU gerapporteerd in overeenstemming met de internationale vereisten en zijn de inventarissen van emissies in de loop der tijd verbeterd. Volgens de controleurs is er echter behoefte aan beter inzicht in specifieke sectoren zoals land- en bosbouw. Zij doen ook voorstellen voor verdere verbeteringen van de verslaglegging over de manier waarop de EU- en nationale matigingsbeleidslijnen bijdragen tot het behalen van de emissiereductiestreefcijfers voor 2020, 2030 en 2050."

20 november 2019

De EU draagt bij tot de mondiale inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, en richt zich hierbij op een reductie van 20 % tegen 2020, 40 % tegen 2030 en 80-95 % tegen 2050. Om de vooruitgang in de richting van deze doelen te monitoren, rapporteren de EU en haar lidstaten elk jaar hun broeikasgasinventarissen. Zij stellen ook prognoses op om de toekomstige vooruitgang op het gebied van emissiereducties te schatten en om aan te geven of de matigingsbeleidslijnen en -maatregelen doeltreffend zullen zijn.

De controleurs beoordeelden of de Europese Commissie, bijgestaan door het Europees Milieuagentschap, de kwaliteit van de EU-broeikasgasinventarissen en van de informatie over geplande emissiereducties op EU-niveau naar behoren controleerde.

De controleurs stelden vast dat de inventarissen van de EU en de lidstaten, zoals vereist uit hoofde van internationale rapportageregels, de zeven belangrijkste broeikasgassen en alle belangrijke sectoren omvatten. Zij constateerden ook dat de EU-broeikasgasinventaris in de loop der jaren was verbeterd. De kwaliteitsevaluatie van de inventarissen was toereikend en de algemene mate van onzekerheid was de afgelopen jaren afgenomen, hoewel voor de sector landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw (LULUCF) niet dezelfde soorten controles werden uitgevoerd als voor andere sectoren.

Het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen en zo de opwarming van de aarde beperken, is een belangrijke uitdaging die de EU moet aangaan, aldus Nikolaos Milionis, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor het verslag. De Commissie streeft ernaar nauwkeurige gegevens over emissieniveaus te verstrekken. Zij moet nu de informatie over trends en schattingen van de beleidseffecten verder verbeteren.

Voor het verwezenlijken van emissiereducties tegen 2020 heeft de EU streefcijfers vastgesteld waarbij rekening wordt gehouden met de meeste gerapporteerde gegevens, inclusief die van de internationale luchtvaart. De eerste streefcijfers voor de LULUCF-sector zijn echter voor 2030 vastgesteld, en voor 2050 voor de internationale scheepvaart, zonder tussentijdse EUstreefcijfers of reductiemaatregelen. De lidstaten hebben hun prognoses verbeterd met behulp van richtsnoeren en bijstand van de EU. De controleurs waarschuwen echter dat de Commissie het risico op aanzienlijke afwijkingen van haar eigen algemene EU-referentiescenario niet heeft beoordeeld. Momenteel zijn de emissiereducties in de samengevoegde prognoses van de lidstaten voor de periode na 2023 lager dan die in het referentiescenario van de Commissie.

De Commissie heeft onlangs een strategische langetermijnvisie voor klimaatneutraliteit van de EU tegen 2050 gepresenteerd. Zij ontwikkelde ook meerdere stappenplannen voor de ontwikkeling van sectoren die 70 % van de emissies veroorzaken, zoals vervoer en energie. Voor andere belangrijke sectoren, waaronder LULUCF en landbouw, bestaan dergelijke specifieke stappenplannen echter niet omdat het gemeenschappelijk landbouwbeleid op basis van een cyclus van zeven jaar wordt vastgesteld. Tot slot blijft de rapportage van de effecten van de huidige maatregelen onvolledig, hoewel de Commissie controles uitvoert van de kwaliteit van door de lidstaten ingediende informatie. Als gevolg hiervan kan de Commissie geen gedetailleerd overzicht bieden van de wijze waarop de EU- en nationale matigingsbeleidslijnen en - maatregelen bijdragen tot het behalen van de emissiereductiestreefcijfers voor 2020, 2030 en 2050.

Lees hier het speciaal verslag over de Europese milieueconomische rekeningen.

Artikel delen