Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

De avondklok: werkgeversverklaring en verklaringen voor ZZP’ers

Woensdag zijn er extra maatregelen aangekondigd om het coronavirus onder controle te krijgen. Een van die maatregelen is de invoering van de avondklok. De avondklok zal op zaterdag 23 januari 2021 van kracht worden.

Marieke Opdam en Ruud Schepers 22 januari 2021

Artikelen

Artikelen

Avondklok

Vanaf het moment dat de avondklok van kracht wordt moet iedereen in Nederland verplicht binnen blijven van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends. Voor de situatie dat iemand om noodzakelijke redenen toch naar buiten moet worden een aantal uitzonderingen gemaakt. Daarbij kan gedacht worden aan een calamiteit, het uitlaten van de hond of een doktersbezoek. Er wordt ook een uitzondering gemaakt voor werkenden. Iedereen die zich zonder geldige reden op straat bevindt riskeert een boete van € 95,-.

Gevolgen voor werknemers

Ook werknemers mogen tijdens de avondklok niet buiten zijn, tenzij dit van de werkgever moet. Voor alle sectoren geldt dat de werkgever zelf bepaalt of het werk noodzakelijk is tijdens de avondklok. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld maaltijdbezorgers of ziekenhuispersoneel dat na een avonddienst op weg is naar huis. De werknemer dient wel te beschikken over een door de werkgever ingevulde ‘Werkgeversverklaring avondklok’. Deze verklaring kunt u hier downloaden en dient door de werkgever ingevuld en ondertekend te worden. De werknemer dient ook de ‘Eigen verklaring avondklok’ (die hier te downloaden is) te kunnen tonen. Let op: het is niet de bedoeling dat werkgevers zelf verklaringen of formulieren maken.

Gevolgen voor zzp’ers

Ook aan ZZP’ers is gedacht. Wanneer een ZZP’er tijdens de avondklok naar buiten moet voor werk, dan is dat ook toegestaan. Ook de ZZP’er zal dan zowel een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ bij zich moeten hebben. In de ‘Werkgeversverklaring avondklok’ dient de ZZP’er de (bedrijfs)naam en contactgegevens van de opdrachtgever op te nemen. Als de ZZP’er geen opdrachtgever heeft vult hij zijn eigen (bedrijfs)naam en contactgegevens is.

Meer informatie

Voor meer informatie en actuele informatie wordt verwezen naar de website van de Rijksoverheid.

Door Marieke Opdam en Ruud Schepers

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.