Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Dag van de Mantelzorg: toon uw waardering!

In Nederland zorgen ongeveer 4 miljoen mensen voor een ander. Als VNG brengen we de Dag van de Mantelzorg onder de aandacht, omdat wij vinden dat deze mensen een belangrijke rol in onze samenleving vervullen en veel waardering verdienen voor hun belangrijke werk.

VNG 10 november 2015

Nieuws

Vaak geven mantelzorgers aan dat ze graag helpen of het vanzelfsprekend vinden.

Vandaag is dè dag om waardering uit te spreken over het belangrijke en vele werk dat deze mensen verrichten.

Ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers

Mezzo, de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste, geeft aan dat mantelzorgers en gemeenten elkaar beter weten te vinden. Mezzo plaatst daarbij de kanttekening dat er niet altijd oog is voor de wensen en behoeften van de mantelzorger.

Door de mantelzorger te betrekken bij het onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van de cliënt, geeft de Wmo 2015 gemeenten de opdracht om mantelzorg mogelijk te maken. Daar hoort ook de ondersteuningsbehoefte van de mantelzorger bij.

Mooie voorbeelden

Gemeenten vinden

het belangrijk

dat mantelzorgers

zich gewaardeerd en ondersteund voelen. In dit kader hebben veel gemeenten goede initiatieven ontplooid:

  • Gemeente Den Haag opende onlangs een webwinkel waar mantelzorgers zelf hun waardering kunnen kiezen, uit een aanbod dat in samenwerking met lokale ondernemers is opgesteld.

  • Gemeente Amsterdam zet extra in op ondersteuning in de vorm van respijtvoorzieningen, zoals inzet van vrijwilligers, dagbesteding en logeerhuizen.

  • Gemeente Eindhoven participeert in het Netwerk Mantelzorg Eindhoven en maakte met vele partners gezamenlijke samenwerkingsafspraken om verbinding te leggen, mogelijkheden te benutten en kennis te delen, met als doel om mantelzorgers te kunnen ondersteunen.

Gemeenten erkennen de waarde van mensen die zorgen voor een naaste, waardoor

het mogelijk wordt

om langer thuis te blijven wonen. Tegelijkertijd geven mantelzorgers aan dat er meer rekening gehouden moet worden met hun ondersteuningsbehoeften.

VNG

Binnen de mogelijkheden ondersteunt de VNG de gemeenten om mantelzorg, als onderdeel van de transformatie van het sociale domein, in te vullen. Daarbij is zeker aandacht voor uitwisseling tussen gemeenten en het ontwikkelen van kennis. Ook is de VNG met Mezzo in gesprek om de behoeften van mantelzorgers en het aanbod van gemeenten zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten.

Artikel delen