Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Controleurs onderzoeken EU-steun voor stedelijke mobiliteit

De Europese Rekenkamer verricht een controle van EU-maatregelen ter verbetering van de mobiliteit van personen in steden en dichtbevolkte gebieden. De controleurs zullen onderzoeken hoe de Europese Commissie en de lidstaten de beschikbare EU-middelen gebruiken om hun beleid inzake stedelijke mobiliteit in de praktijk te brengen en of de Commissie doeltreffende ondersteuning biedt aan de lidstaten. De controleurs zullen ook de in de afgelopen jaren geboekte vooruitgang bij het beheer van verkeersopstoppingen beoordelen.

Europese Rekenkamer 30 april 2019

Nieuws

Doelmatig mobiliteitsbeheer is een belangrijke kwestie voor stedelijke gebieden, aldus Iliana Ivanova, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor de controle. Verkeersopstoppingen zijn een groeiend dagelijks probleem voor veel mensen in de EU en wegvervoer is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de luchtvervuiling en het omgevingslawaai in stedelijke gebieden.

De controleurs hebben vandaag een vooruitblik op de controle inzake stedelijke mobiliteit in de EU gepubliceerd. Een vooruitblik op de controle verschaft informatie over een lopende controletaak. Dergelijke documenten zijn bedoeld als bron van informatie voor degenen die geïnteresseerd zijn in het gecontroleerde beleid of de gecontroleerde programmas.

Ongeveer 70 % van de bevolking van Europa leeft in stedelijke gebieden en dit cijfer zal naar verwachting stijgen. Stedelijke mobiliteit verwijst naar alle vervoersmogelijkheden en bijbehorende activiteiten in een stad of stedelijk gebied. Ze is afhankelijk van meerdere factoren, zoals landgebruik, autobezit en mobiliteitsbeleid.

Ondoelmatige vervoersnetwerken in stedelijke gebieden kosten de economieën van de lidstaten naar schatting 110 miljard EUR per jaar meer dan 1 % van het gezamenlijke bbp van de EUlidstaten, terwijl de ziektekosten van luchtvervuiling oplopen tot meerdere honderden miljarden EUR per jaar. Onderzoek heeft aangetoond dat in gebieden met veel verkeersopstoppingen een goed doorstromend verkeer kan leiden tot een verhoogde productiviteit van tot wel 30 %.

De EU heeft allerlei beleidsmaatregelen ingesteld en de Commissie heeft plannen voor duurzame mobiliteit bevorderd om de lidstaten te helpen de uitdagingen op het gebied van stedelijke mobiliteit aan te pakken. Meer dan 60 miljard EUR uit de EU-begroting is ter beschikking gesteld om dergelijke initiatieven uit te voeren tijdens de periode 2014-2020.

De controleurs zullen zich richten op:

  • de maatregelen van de Commissie om de lidstaten aan te moedigen deugdelijk beleid en consistente strategieën te ontwikkelen met het oog op de verbetering van de stedelijke mobiliteit;

  • het gebruik van EU-middelen om het beleid van de Commissie inzake stedelijke mobiliteit in de praktijk te brengen;

  • de vooruitgang die is geboekt tijdens de periode 2014-2020 op het gebied van verkeersdrukte in verhouding tot bevolkingsgroei.

Ze zullen bezoeken afleggen aan steden in Duitsland, Italië, Polen en Spanje. Het controleverslag zal naar verwachting in 2020 worden gepubliceerd.

Artikel delen