Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Controleurs onderzoeken ecologisch ontwerp en energielabels van de EU

"De Europese Rekenkamer verricht een controle van EU-maatregelen met betrekking tot ecologisch ontwerp en energie-etikettering van producten, waaronder huishoudelijke apparaten. In het bijzonder zullen de controleurs de bijdrage van deze maatregelen tot de energie-efficiëntie- en milieudoelstellingen van de EU beoordelen."

Europese Rekenkamer 21 maart 2019

Als onderdeel van haar strijd tegen klimaatverandering heeft de EU zich ertoe verbonden haar energie-efficiëntie te verbeteren met 20 % tegen 2020 en met 32,5 % tegen 2030. Om te helpen bij het behalen van deze doelen, heeft de Commissie maatregelen genomen die zijn gericht op het groener ontwerpen van producten en consumenteninformatie. Ongeveer 0,8 miljard EUR is toegewezen voor de periode 2007-2020.

De controleurs hebben vandaag een vooruitblik op de controle over het EU-beleid met betrekking tot ecologisch ontwerp en energie-etikettering gepubliceerd. Een vooruitblik op de controle verschaft informatie over een lopende controletaak. Het document is bedoeld als bron van informatie voor degenen die geïnteresseerd zijn in het gecontroleerde beleid of de gecontroleerde programmas.

Ecologisch ontwerp en energie-etikettering moeten elkaar aanvullen. Enerzijds bevorderen de ecologische ontwerpvoorschriften innovatie en wordt hiermee de markt weggeduwd van de slechtst presterende producten. Anderzijds worden consumenten door energielabels aangemoedigd om beter geïnformeerde beslissingen te nemen, waardoor de markt in de richting van een grotere energie-efficiëntie wordt getrokken. Daarom is markttoezicht van essentieel belang om ervoor te zorgen dat producten voldoen aan de voorschriften.

De huidige ecologische ontwerpvoorschriften hebben betrekking op dertig productgroepen, van huishoudelijke lampen tot industriële verwarmingsketels die gebruikmaken van vaste brandstoffen. De regels inzake etikettering zijn ook, ten minste gedeeltelijk, van toepassing op 13 van deze productgroepen. Bij de controle zal worden nagegaan hoe goed EU-maatregelen hebben bijgedragen tot het behalen van de energie-efficiëntie- en milieudoelstellingen.

De controleurs zullen zich met name richten op het beheer door de Commissie van de maatregelen inzake ecologisch ontwerp en energieetikettering en de impact van EU-maatregelen op de markttoezichtactiviteiten van de lidstaten.

Artikel delen