Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Controleer uw saneringsopgave geluidgevoelige panden

In het kader van de Omgevingswet is een nieuwe saneringslijst in de maak voor geluidgevoelige panden (woningen, scholen en gezondheidsgebouwen). De gegevens hiervoor staan per gemeente www.geluidregister.nl. Controleer uw gegevens voor 17 november 2017 op juistheid en volledigheid.

VNG 4 oktober 2017

Aanleiding

De nieuwe saneringslijst wordt om de volgende redenen opgesteld:

  • Er staan woningen op de oude lijst, waar de geluidbelasting is afgenomen;

  • Er staan woningen niet op de oude lijst, waar de geluidbelasting is toegenomen;

  • Er zijn inmiddels woningen gesaneerd, die nog op de lijst staan.

Vraag aan gemeenten

dBVision heeft een landelijke studie gedaan naar de omvang van de nieuwe saneringslijst. Dit onderzoek is gebaseerd op onder andere data van het NSL, open street map en wegtype afhankelijke snelheden. Deze data staat voor uw gemeente op www.geluidregister.nl. De vraag is of u de gegevens kunt controleren op juistheid en volledigheid.

Belang voor gemeenten

De uitvoering van de saneringsopgave blijft een verantwoordelijkheid van de gemeente. De nieuwe saneringsoperatie wordt gefinancierd met een taakstellend budget. Het is daarom van belang de lijst zo exact mogelijk samen te stellen. Op die manier krijgt de lijst de maximale omvang en kan uw gemeente optimaal aanspraak doen op de saneringsgelden.

Rol BSV

Bureau Sanerings Verkeerlawaai (BSV) is op dit moment bezig met een actualisatie van de bestaande saneringslijst, om vast te stellen welke woningen al gesaneerd zijn. Deze informatie wordt uiteindelijk ook verwerkt in Geluidregister.nl.

Deelname

Als u een email stuurt naar saneringsoperatie@dbvision.nl ontvangt u een persoonlijke inlogcode. Met deze inlogcode heeft u via

www.geluidregister.nl

toegang geeft tot de specifieke dataset van uw gemeente. U ontvangt dan ook de handleiding voor het uitvoeren van de controle.

Artikel delen