Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Consumenten vragen en antwoorden over PFAS

Kan ik grond van mijn moestuin nog wel afvoeren? Er zit PFAS in mijn antiaanbakpan. Moet ik deze weggooien? Als ik mijn sloot uitbagger, kan mag ik de bagger dan op de kant aanbrengen? Zit er PFAS in het drinkwater? Zijn PFAS schadelijk voor mijn gezondheid? Ik woon dichtbij een plek waar veel PFAS in de grond zit. Loop ik nu risico? Lees hier de antwoorden.

Rijksoverheid 28 november 2019

Lijstjes-overig

Lijstjes-overig

Ik woon dichtbij een plek waar veel PFAS in de grond zit. Loop ik nu risico?

Ook op plekken met meer PFAS in de bodem, loopt u geen extra risico. Als u meer wilt weten over een specifieke locatie, dan kunt u contact opnemen met Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in uw regio. U vindt een GGD bij u in de regio via de website ggd.nl

Zijn PFAS schadelijk voor mijn gezondheid?

PFAS zijn niet schadelijk in de hoeveelheden die mensen kunnen binnenkrijgen met eten en drinken. Of door inademen van de lucht of door opnemen via de huid. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM).

PFAS is niet schadelijk in de hoeveelheden die mensen kunnen binnenkrijgen met eten en drinken. Of door inademen van de lucht of door opnemen via de huid. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). Lees meer over de risico's PFAS voor gezondheid en milieu op de website van het RIVM.
Voor meer vragen over PFAS en gezondheid kunt u contact opnemen met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). U vindt een GGD bij u in de regio via de website ggd.nl.

Als ik mijn sloot uitbagger, kan mag ik de bagger dan op de kant aanbrengen?

Bagger uit uw sloot op uw erf mag u op de slootkant (direct naast de sloot) deponeren. U hoeft niet eerst de bagger te laten onderzoeken (meten) op PFAS.

Zit er PFAS in het drinkwater?

Ja, PFAS zit in het drinkwater, maar in ongevaarlijke hoeveelheden. In drinkwater gewonnen uit rivieren en duinmeren, zit meer dan in kraanwater dat uit grondwater wordt gemaakt.

Bij drinkwaterbedrijven die drinkwater winnen uit grondwater komt nauwelijks PFAS in drinkwater voor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft risicoschattingen gedaan van de PFAS soort PFOA in drinkwater. En risicoschattingen van de PFAS soort GenX in drinkwater.
Wilt u weten waar uw drinkwater vandaan komt? Neem dan contact op met uw drinkwaterbedrijf.

Er zit PFAS in mijn antiaanbakpan. Moet ik deze weggooien?

Bij normaal gebruik zijn producten met PFAS erin veilig. Normaal gebruik betekent dat u een product gebruikt zoals het bedoeld is, of zoals het op het etiket beschreven staat. Dat betekent dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid door het gebruik van deze producten te verwachten zijn.

Bij teflonpannen met een antiaanbaklaag zit PFAS. Deze PFAS zitten vast in het materiaal waar deze pannen van gemaakt zijn. De PFAS kunnen daar niet gemakkelijk uit vrijkomen. Bij normaal gebruik zijn producten met PFAS erin veilig. Normaal gebruik betekent dat u een product gebruikt zoals het bedoeld is, of zoals het op het etiket beschreven staat. Dat betekent dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid door het gebruik van deze producten te verwachten zijn. Het kan wel gebeuren dat PFAS in heel kleine hoeveelheden vrijkomen bij bijvoorbeeld een beschadiging. Of als u een teflonpan met een antiaanbaklaag te heet laat worden. Deze hoeveelheden zijn over het algemeen zo klein, dat dit geen schadelijke effecten heeft op de gezondheid. Lees meer over Pfas in producten op de website waarzitwatin.nl.

Kan ik grond van mijn moestuin nog wel afvoeren?

Ja, dat kan. In de grond in uw tuin, moestuin of volkstuin zit geen of bijna geen PFAS. U kunt gewoon werken in uw (moes)tuin. En de grond afvoeren.

U kunt de grond uit uw tuin, moestuin of volkstuin afvoeren naar de gemeentelijke milieustraat. Grond uit tuinen die wordt afgevoerd, is vaak een kleine hoeveelheid. Bijvoorbeeld door het vegen van de straat, schoonmaken van straatkolken of werkzaamheden in eigen tuin. Via de website van uw gemeente vindt u de milieustraten of afvalbrengstations in uw buurt.

Artikel delen