Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Consultatie wijziging Wet milieubeheer voor geluidsanering

De internetconsultatie van de wetswijziging van de Wet milieubeheer voor een maximaal budget voor het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) is gestart. Het ministerie van IenM wijzigt de wet om prioritering van de maatregelen voor de geluidsanering bij rijksinfrastructuur mogelijk te maken.

VNG 24 augustus 2017

Door de wetswijziging kunnen de objecten waar de geluidoverlast het ergst is als eerste worden aangepakt. Voor de laagst belaste saneringsobjecten, zoals woningen en geluidgevoelige gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen, kunnen in sommige gevallen geluidbeperkende maatregelen achterwege blijven. Hiervoor hoeven bijvoorbeeld geen stille wegdekken, raildempers en geluidschermen te komen. Wel is er budget voor alle saneringsobjecten gereserveerd om zo nodig gevelisolatie aan te brengen, om te voldoen aan de wettelijke binnenwaarde. Er hoeft dus geen saneringsobject buiten de boot te vallen.

Uitvoering

Omdat de wetswijziging leidt tot een extra procedurestap bij de totstandkoming van saneringsplannen, verschuift de uiterste termijn voor het indienen van saneringsplannen naar 31 december 2023. De uitwerking van de criteria voor de prioritering is geregeld in een algemene maatregel van bestuur die op een later tijdstip in consultatie komt. Het uitgangspunt voor de criteria is verwoord in de Tweede Kamerbriefover de uitvoering van het meerjarenprogramma.

Artikel delen