Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Consortia Maak ruimte voor gezondheid van start

Begin september starten 8 consortia met een samenwerking gericht op inzicht, kennis en handvatten over een gezonde leefomgeving voor iedereen. Onder het mom van ‘samen staan wij sterker’ bundelen professionals uit diverse vakgebieden vanuit kennis, beleid en praktijk hun krachten. Zo leveren zij een bijdrage aan het beter inrichten van de leefomgeving voor de toekomst.

ZonMw 30 augustus 2018

Nieuws

Samenwerking en diversiteit

Eén van de belangrijkste doelen van de consortia Maak ruimte voor gezondheid is het creëren van een goede samenwerking tussen diverse partijen uit het fysieke, sociale en gezondheidsdomein. Hierdoor zetten de consortiumleden in op vernieuwende en stabiele samenwerkingsverbanden. Daarnaast zijn de deelnemende partijen actief in verschillende werkvelden en kijken zij zowel op lokaal als regionaal niveau naar problemen en mogelijkheden in de leefomgeving van mensen. In hun aanpak en werkgebied door heel Nederland laten de consortia die van start gaan een grote diversiteit zien.

Onderzoeksthemas

De themas zijn ook divers: zo gaat een consortium werken aan de vraag hoe een groene leefomgeving kan bijdragen aan het verkleinen van gezondheidsverschillen en een ander aan een gezonde inrichting van een moderne, nog te bouwen wijk van de toekomst. Andere consortia richten zich o.a. op ondersteuning van gemeenten bij de vormgeving van omgevingsbeleid inclusief gezondheid of de inrichting van de leefomgeving meer in het algemeen.

Fase 1: opstellen kennisagenda

De consortia starten begin september met de eerste fase: het opstellen van een kennisagenda. In deze fase doen zij literatuuronderzoek en gaan zij met partners, stakeholders en bewoners in gesprek. Ook zetten de onderzoekers bijvoorbeeld mini-pilots op. Het resultaat zal begin 2019 gebundeld worden in een kennisagenda. Deze kennisagenda helpt de onderzoekers om concrete vragen op te stellen voor fase 2. In deze fase gaan de consortiumpartners de kennisvragen in de praktijk verder uitwerken, zodat de burgers uiteindelijk in een gezonde leefomgeving kunnen wonen.

Artikel delen