Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Consensus over aanbevelingen standaarden Omgevingsplan

De afronding van de praktijkproef Toepassingsprofiel Omgevingsplan is positief: vertegenwoordigers uit het gemeentelijk veld hebben consensus bereikt over de aanbevelingen voor de standaarden. Negen gemeenten en een omgevingsdienst hebben zich samen met de VNG en het programma DSO ingezet.

VNG 13 juli 2018

Na kritische reacties op een eerdere versie van de standaarden is er tijdens de praktijkproefdagen in positieve sfeer naar oplossingen gezocht.

Formuleren van standaarden

Gemeenten vinden dat de standaarden voldoende mogelijkheden moeten bieden om het omgevingsplan op te stellen en te gebruiken zoals gemeenten dat wensen. Het resultaat van de praktijkproefdagen bestaat uit een rapportage met aanbevelingen voor de standaarden.

  • Gemeenten vinden dat een standaard het mogelijk moet maken om alle regelstructuren vast te leggen die zij nodig hebben in het omgevingsplan.

  • Daarnaast moet het mogelijk zijn om externe verwijzingen op te nemen door middel van links.

  • De praktijkproefdeelnemers ondersteunen het loslaten van de wettelijke verplichting om functies (gebiedsdekkend) te gebruiken. Dit vergroot de mogelijkheden om een activiteitgericht omgevingsplan op te stellen. Het weglaten van functies heeft evenwel ook gevolgen die men leek te accepteren. Deze en andere resultaten worden de komende periode verder uitgewerkt.

Eerste contouren omgevingsplan

Alle gemeenten werkten tussentijds aan hun eigen (proef-) omgevingsplan. In de laatste sessie werd één van deze plannen eruit gelicht, met dank aan het programma DSO. Het team had dit dummy-plan gestructureerd volgens de standaard, zodat het kon worden getoond met een kaartviewer. Dit gaf mooie input voor goede inhoudelijke discussie over de werking van de standaarden.

Vervolg

Na de zomer gaan we met een aantal gemeenten verder. Aan de hand van hun eigen gemeentelijke opgaven, worden stukjes van een omgevingsplan gemaakt en kunnen ervaringen worden gedeeld. Dit vervolgtraject zal gelijk oplopen met de verdere ontwikkeling van de staalkaarten voor het omgevingsplan.

De bevindingen en aanbevelingen uit de praktijkproef Toepassingsprofiel Omgevingsplan, worden aan het project PR04 Standaarden aangereikt ter verdere verwerking. Daarbij neemt PR04 ook de interbestuurlijke effecten in overweging.

Artikel delen