Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Conceptwetsvoorstel Aanvullingswet natuur ter consultatie

Op 21 november 2016 is de formele consultatie gestart voor het wetsvoorstel voor de Aanvullingswet Natuur. Het conceptwetsvoorstel 1) wijzigt de Omgevingswet, zodat de Wet natuurbescherming daarin wordt geïntegreerd. De tekst van de Omgevingswet zoals deze na de aanvulling zal komen te luiden, vindt u hier. 2)

28 november 2016

1)

https://www.internetconsultatie.nl/aanvullingswetsvoorstelnatuur/document/2597

2)

https://www.internetconsultatie.nl/aanvullingswetsvoorstelnatuur/document/2601

In verband met de herziening van het omgevingsrecht hebben de Tweede en Eerste Kamer de Omgevingswet aangenomen. Van alle onderwerpen die in de Omgevingswet moeten worden geregeld, wordt een aantal onderwerpen later aangevuld. Een van die onderwerpen betreft natuurbescherming. De reden daarvoor is dat ten tijde van de indiening van het wetsvoorstel Omgevingswet de parlementaire behandeling van de Wet natuurbescherming nog niet was afgerond. Inmiddels is de Wet Natuurbescherming de Tweede en Eerste Kamer aangenomen. De wet treedt op 1 januari 2017 in werking. Het wettelijk stelsel van de Wet natuurbescherming is ten opzichte van de huidige natuurbeschermingswetgeving sterk gemoderniseerd en vereenvoudigd. Op

Stibbeblog

verschijnt een

serie blogberichten

over deze wet.

Uit de

concept-memorie van toelichting

bij de concept-Aanvullingswet volgt dat voor de integratie van de Wet natuurbescherming in de Omgevingswet de systematiek en het karakter van de Omgevingswet leidend zijn. Die systematiek is dat dat de wet in hoofdzaak regels bevat over de doelen, instrumenten, bevoegdheden en procedures terwijl de de inhoudelijke normstelling wordt gedelegeerd naar algemene maatregelen van bestuur (

amvbs

) en ministeriële regelingen. Dat betekent dat de meeste inhoudelijke regels uit Wet natuurbescherming niet in de Omgevingswet zelf terecht komen maar via het zogenoemde Aanvullingsbesluit natuur zullen worden opgenomen in de in de amvbs die onder de Omgevingswet komen te hangen (Besluit activiteiten leefomgeving, Besluit kwaliteit leefomgeving en Omgevingsbesluit). Naar verwachting zal het Aanvullingsbesluit natuur in 2017 in consultatie gaan. Een

transponeringstabel

met daarin een overzicht van de artikelen uit de Wet natuurbescherming en hun plaats in de Omgevingswet is bij de concept-memorie van toelichting gevoegd.

Beoogd is om het kader aan normen en instrumenten uit de Wet natuurbescherming en de daaronder hangende regelgeving volledig en ongewijzigd te integreren in de Omgevingswet en de amvbs en ministeriële regelingen. Enkele punten die vanwege de systematiek van de Omgevingswet wel wijzigen zijn:

  • het beleid voor natuur en landschap dat onder de Wet natuurbescherming door Rijk en provincies moet worden vastgelegd in een natuurvisie. Onder de Omgevingswet zal dit beleid worden vastgelegd in de (meer themas omvattende) Een belangrijke toevoeging ten opzichte van de Wet natuurbescherming is dat onder de Omgevingswet ook gemeenten verplicht worden om een omgevingsvisie en daarmee beleid voor natuur en landschap op te stellen. De regels omtrent de actualisering van het beleid komen te vervallen.

  • In de voorbereidingsprocedure voor de aanwijzing, intrekking of wijziging van de aanwijzing van Natura 2000-gebieden wordt de kring van inspraakgerechtigden uitgebreid van belanghebbenden naar eenieder.

  • de beslistermijn voor vergunningaanvragen op grond van de Omgevingswet is met zes weken (enkelvoudige vergunning) en twaalf weken (meervoudige vergunning) korter dan die van de Wet natuurbescherming waar de termijn dertien weken bedraagt.

Geïnteresseerden kunnen tot 21 januari 2017 hun reactie geven op het concept wetsvoorstel via

overheid.nl

. Uiteraard denken wij graag met u mee over de inhoud van uw reactie.

Dit is een blog in de serie Nieuwe Wet natuurbescherming. Een overzicht van alle blogs in deze serie kunt u

hier

vinden.

Dit artikel is geschreven door Annemarie Drahmann en Pieter van der Woerd

Artikel delen