Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Boerenprotest houdt de provincies in zijn greep

"Ook maandag vonden er over het hele land weer boerenprotesten plaats. Vijf provincies berichtten over de laatste ontwikkelingen omtrent boeren en de stikstofproblematiek. Op de meeste plekken verliep alles rustig, in Groningen ging het echter hard aan toe. Lees hier het overzicht van wat de volgende provincies hierover publiceerden: Utrecht, Noord-Holland, Zeeland, Zuid-Holland, Overijssel en Groningen."

15 oktober 2019

Nieuws

Utrecht
De provincie Utrecht heeft op 14 oktober intensief en langdurig gesproken met honderden boeren, waarbij hun zorg over het huidige bedrijf en de toekomst centraal stonden. Tal van vragen over de huidige stikstofproblematiek en de nieuwe regelgeving kwam aan bod. Gedeputeerde Hanke Bruins Slot van landbouw wil eerst overleg met de minister om afspraken te maken over extern salderen. Verschil van inzicht met het ministerie wil ik van tafel, we moeten als overheden op een lijn zitten. Daarnaast werd duidelijk dat boeren kunnen blijven boeren op basis van hun bestaande vergunning. Daarmee werd onduidelijkheid weggenomen. Als u nu bijvoorbeeld een stal heeft met een vergunning voor honderd koeien waar er tachtig staan, dan kunt u na aankoop van de benodigde fosfaatrechten voor 20 koeien nog steeds uw stal vol zetten tot honderd koeien. De beleidsregels hebben daar geen invloed op." De benodigde Wnb-vergunning (Wet natuurbescherming) voor bedrijven die stikstofneerslag veroorzaken, kan sinds vrijdag 11 oktober weer aangevraagd worden aan de hand van een set beleidsregels, die door de provincie niet wordt geschrapt.

(bron: Provincie Utrecht)

Noord-Holland

Ook in Noord-Holland gaan de gedeputeerden (Esther Rommel en Jack van der Hoek) in gesprek met de landbouwsector. Dat beloofden zij naar aanleiding van het boerenprotest dat 14 oktober plaatsvond bij het provinciehuis in Haarlem. Het protest vond plaats voorafgaand aan de vergadering van de Statencommissie over het stikstofbeleid. Vele tractoren reden al toeterend over de Dreef om hun ontevredenheid te laten blijken. Het protest verliep rustig, de trekkers stonden netjes geparkeerd en ook de boeren zelf stonden er rustig bij. Met de boeren eromheen overhandigde Albert Hooijer van LTO vandaag een petitie aan de gedeputeerden Esther Rommel, Jack van der Hoek en commissaris van de Koning Arthur van Dijk. LTO: Wij wensen overleg. De petitie heeft inmiddels ruim 1600 handtekeningen opgeleverd.
Esther Rommel gaf aan dat zij graag in gesprek gaan, maar dat de beleidsregels niet van tafel gaan.

(bron: Provincie Noord-Holland)

Zeeland

In Zeeland waren er geen protesten, maar wel vond er op 14 oktober een spoedoverleg plaats tussen de Provincie en ZLTO en ZAJK(Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt). Het spoedoverleg was nodig omdat veel boeren vonden dat er onduidelijkheid bestond over de huidige situatie. Uitgangspunt van dat spoedoverleg was dat het goed is dat de vergunningverlening weer op gang komt, maar dat langetermijninvesteringen voor een duurzame landbouw niet belemmerd worden. In de Zeeuwse landbouwsector wordt veel geïnvesteerd in duurzaamheid en worden stappen gezet in bijvoorbeeld kringlooplandbouw. ZLTO en ZAJK gaven aan dat door generieke regels in Zeeland toe te passen, bijvoorbeeld afromen bij extern salderen, en de koppeling met dier- en fosfaatrechten, het risico bestaat dat landbouwers niet meer kunnen investeren in bedrijfsontwikkeling. De afgelopen weken is het stikstofdossier veel in het nieuws en volgen ontwikkelingen elkaar in snel tempo op. Er is onduidelijkheid ontstaan over enkele definities in de kamerbrief van minister Schouten (LNVB) en de regels die provincies hanteren. Provincie en ZLTO zijn het eens dat daarover zo snel mogelijk meer duidelijkheid komen. De provincies gaan nog deze week in overleg met minister Schouten.

(bron: Provincie Zeeland)

Zuid-Holland

Provincies gaan deze week met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan tafel voor eenduidige regelgeving rond stikstof. De huidige beleidsregels worden vooralsnog gehandhaafd en in mei 2020 geëvalueerd. Zuid-Holland heeft in gesprek met de boeren vandaag hen uitgenodigd en zal ook andere sectoren uitnodigen om hierover het gesprek verder te voeren. Door de recente uitspraken van de Raad van State over stikstof en Natura2000 gebieden is alle vergunningverlening stil komen te liggen. Zowel voor inwoners (woningbouw) als bedrijven (waaronder ook de boerenbedrijven) is het van belang dat de stikstofdepositie daalt en dat de vergunningverlening weer op gang komt. Gedeputeerde Jeannette Baljeu: De provincie Zuid-Holland is het meest druk bevolkte gebied van Nederland. Het is voor het bestuur een uitdaging om iedere dag een betere balans te vinden tussen de activiteiten van bewoners, bedrijven, boeren en de natuur.

(bron: Provincie Zuid-Holland)

Overijssel

Voor de landbouw trekken we de beleidsregels uit de kamerbrief in. Dat was de boodschap van Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher na een kort en krachtig overleg met vertegenwoordigers van de landbouwsector ten overstaande van honderden boeren die naar het provinciehuis in Zwolle waren afgereisd. Voorwaarde is dat we de komende periode samen met de landbouw aan de slag gaan om de stikstofproblemen aan te pakken. Wederzijds vertrouwen is daarbij cruciaal. Nu dat is uitgesproken, kunnen we samen weer stappen maken. aldus Ten Bolscher. De provincie Overijssel trekt de beleidsbepalingen niet volledig in. Voor onder meer de bouw- en infraprojecten is het essentieel dat de vergunningverlening weer op gang komt. Vergunningverlening die alleen kan als er geen sprake is van vermeerdering van stikstofuitstoot. Het is daarom van belang dat we de beleidsregels niet volledig intrekken. Anders zit de economische ontwikkeling in andere sectoren weer op slot. Met de landbouw gaan we op zoek naar toekomstperspectief dat tevens bijdraagt aan de stikstofproblematiek.

(bron: Provincie Overijssel)

Groningen

De provincie Groningen kijkt met gemengde gevoelens terug op het boerenprotest, dat maandag 14 oktober bij het provinciehuis plaatsvond. Commissaris van de Koning René Paas: Het protest was goed georganiseerd en we hebben prima kunnen samenwerken met de organisatie en politie. Helaas was er een kleine groep betogers die het nodig vond de ramen van het 400 jaar oude provinciehuis te bekogelen met eieren, tomaten en stro. Ook werd de monumentale voordeur vernield en werd het provinciehuis bestormd. Veel medewerkers zijn hiervan geschrokken. We hebben het bestuursgebouw moeten ontruimen. Onze dank gaat uit naar de eigen beveiliging en de politie die voortreffelijk werk hebben verricht. Gedeputeerde Staghouwer: Met het besluit dat vorige week in provincieverband is genomen, kan het proces van vergunningverlening weer worden opgestart. Dit is goed nieuws voor alle sectoren in Groningen en daarmee ook voor de landbouw. De gedeputeerde blijft zich ervoor inzetten, dat er vanuit de provincies geen zwaardere normen zullen worden gehanteerd dan op basis van het rijksbeleid.

(bron: Provincie Groningen)

Artikel delen