nieuws

Blok geeft geen enkele duidelijkheid over invoering private kwaliteitsborging bouwen

18-03-2016

bron: Wico Ankersmit, VBWTN

Vandaag schrijf ik deze nieuwsbrief vanaf het binnenhof in Den Haag. Het algemeen overleg over het wetsvoorstel Kwaliteitsborging in de bouw is namelijk zojuist gehouden. Gaat de wet naar de Tweede Kamer, of wellicht helemaal niet, was de grote vraag die bij iedereen in de volle zaal leefde.

Ik had dan ook gehoopt met nieuws te kunnen komen die u nu op het puntje van de stoel zou brengen, maar…. Minister Blok is een kunstenaar om met heel veel woorden helemaal niets te zeggen, althans over het onderwerp private kwaliteitsborging. En dat is ook vanmorgen weer goed gelukt. Alle stuurgroepleden en brancheverenigingen zaten vol verwachting te luisteren naar de minister die werd ondersteund door een leger ambtenaren, maar de minister gaf uitsluitend aan dat hij nog steeds met de partijen in overleg is. En aangezien hij geen leger hysterische lobbyisten langs wil hebben wil hij er met deze partijen eerst uitkomen. Ik wordt daar persoonlijk toch wel erg verdrietig van, want volgens mij kunnen we nog overleggen tot ik een ons weeg (en dan moet je nog even), maar de wensen van de partijen liggen nog steeds qua afstand tussen Alaska en Zuidpool uit elkaar. Conclusie van het AO is dan ook dat we dus nog steeds helemaal niets over de voortgang van het wetsvoorstel weten, en dat dit ook nog wel even kan duren.

Bij de stukken die de Minister aan de Kamerleden heeft gestuurd zit ook de brief van de Vereniging BWT Nederland over de MKBA. De vereniging is namelijk over dit rapport ter financiële ondersteuning van de wet niet echt te spreken. Het werk van het Bouw en Woningtoezicht wordt met name bij grote projecten omschreven als ‘van zeer beperkt toegevoegde waarde’. Iets dat de gemiddelde BWT-er uiteraard met veel voorbeelden kan, maar vaak niet zal ontkrachten aangezien je ontdekte en door het BWT gerepareerde fouten uit een project nu eenmaal niet op straat gooit.
Afgelopen week was ik ook in de Tweede Kamer om daar in te spreken over brandveiligheid ouderenwoningen. Tijdens het AO van vandaag blijkt wel dat de minister niet van plan is nieuwe regels in het Bouwbesluit op te gaan nemen. Hij wil inzetten op voorlichting. De inspraakreactie die wij als Vereniging Bouw- en Woningtoezicht hebben ingebracht kunt u hier lezen. Kort voor het Rondetafelgesprek stuurde de minister nog een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp, maar ook hierin is te lezen dat de minister het toch echt als eigen verantwoordelijkheid ziet om voldoende maatregelen te nemen om niet om te komen bij brand.

De meeste aandacht ging er in het AO over of een KOMO certificaat nu nog wel of niet mag. SBR heeft hierover gisteren een duidelijk persbericht naar buiten gebracht, maar de vraag is of een soortgelijk bericht ook binnenkort te verwachten is van de minister.

Meer van Omgevingsweb

Gerelateerd nieuws

Cursus BWT 4.0

Deze 2-daagse cursus neemt u als BWT-er mee in de komende wijzigingen, breder dan alleen private kwaliteitsborging, en de gevolgen die dat heeft voor uw rol in het geheel.

→ Lees meer

Van bouwtoezicht naar kwaliteitsborging

Deze 10-daagse opleiding brengt u de nog ontbrekende kennis en vaardigheden om te functioneren als kwaliteitsborger.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Word lid van onze gratis nieuwsbrief!

Schrijf je in