Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Blik op 2021: trends in de woningmarkt en leefomgeving

Van een revival in de rol van gemeenten tot een herwaardering van gezondheid in en om woningen. Adviesorganisatie Companen benoemt 10 trends in de woningmarkt en leefomgeving die om extra aandacht vragen in 2021. Kinran licht er vijf uit.

18 januari 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Wonen: een maatschappelijke voorziening

Het besef dat wonen geen verdienmodel is, maar meer een maatschappelijke voorziening, groeit. Daarin komen samen: het streven naar voldoende betaalbare volkshuisvesting (Woningwet), goede ruimtelijke ordening (Omgevingswet) en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen (wonen en zorg).

Veranderende rol gemeenten en regio’s

Gemeenten nemen steeds meer verantwoordelijkheid voor oplossingen in de woningmarkt. De sleutel tot succes? Dat is: meer regie en samenwerking. Ook zou een minister van Volkshuisvesting een goede impuls geven aan deze lokale verantwoordelijkheid.

Zuinig omgaan met energie en warmte

Dat brengt ons ook op een volgende taak van gemeenten: de Transitievisie warmte, die eind dit jaar klaar moet zijn. Een vertrekpunt voor de lokale dialoog over zuinig omgaan met warmte en energie. Ook zijn de transitievisies een vliegwiel voor acties voor een toekomstbestendige leefomgeving.

Extra aandacht voor gezondheid in en om woningen

Volksgezondheid ligt steeds meer onder een vergrootglas, mede door de gevolgen van de coronapandemie. Naar verwachting komt er meer aandacht voor gezondheid in en rondom woningen. Als het gaat om spreiding van de woningbouw, verwacht Companen dat de focus ligt op verspreiding over Nederland én in het evenwicht tussen inbreiding en uitbreiding.

Samen tot oplossingen komen

Nog een positieve verandering: bouwbedrijven, ontwikkelaars, corporaties en overheden zoeken elkaar steeds meer op. In een eerder artikel schreven we ook dat woningcorporaties van hun eiland zijn afgestapt als het gaat om besluitvorming binnen nieuwbouw, vergunningen en locaties.

Samen ‘ja’ tegen verandering!

Meer aandacht voor mens, milieu en gezondheid: daar zeggen we natuurlijk ‘ja’ tegen. Waarbij meer regie en samenwerking een sleutel tot succes is. Precies waar onze professionals ook voor staan. Laten we samen routines doorbreken en stappen zetten voor een toekomstbestendige leefomgeving.

Bron

Companen. (2021, 4 januari). 10 trends voor woningmarkt en leefomgeving in 2021. Binnenlandsbestuur.nl. https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/companen/10-trends-voor-woningmarkt-en-leefomgeving-in.15648735.lynkx

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.