Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Bijna half miljard euro voor energietransitie Noord-Nederland

Noord-Nederland is hard op weg om uit te groeien tot een hub voor groene waterstof dat vervolgens via een aangepast aardgasnet richting gebruikers wordt getransporteerd. Een onlangs toegekende subsidie van 438 miljoen euro uit Europese fondsen zorgt voor de nodige rugwind.

H2Platform 2 december 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Groene waterstof

Bijna nergens is er in ons land zo’n grote concentratie van windmolenparken in zee en zonnepanelen op land als bij de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Ook zijn hier diverse bedrijven actief met de inzet van groene waterstof in energievoorziening en andere toepassingen.

Financiering projecten

Dat wordt nu opgemerkt en ondersteund door Brussel met de 438 miljoen subsidie. Het geld is onder meer bestemd voor nieuwe banen in de duurzame energiesector en de financiering van waterstofprojecten. Het overgrote deel van de honderden miljoenen euro’s is afkomstig uit het zogeheten ‘Just Transition Fund’ van de Europese Unie. Dit fonds werd in het leven geroepen om regio’s te ondersteunen waar de beëindiging van fossiele energiewinning gepaard gaat met groot banenverlies. Dat is het geval in Noord-Nederland, waar zo’n 20.000 banen verloren gaan door het dichtdraaien van de gaskraan.

Hoe wordt subsidie ingezet?

Nu de honderden miljoenen binnen zijn, staat de volgende uitdaging echter alweer op de agenda. Hoe wordt het geld ingezet? “We hebben een dubbel doel met de inzet van de Brusselse miljoenen”, licht René Paas toe. Hij is Commissaris van de Koning in de provincie Groningen. “Noord-Nederland heeft niet alleen prachtige kansen om het ‘groene stopcontact’ voor Nederland te worden. We zijn ook uit op een groene banenmotor”, zo stelt hij in Duurzaam Bedrijfsleven.

Groene waterstofeconomie

Eerder lieten de Noordelijke provincies al weten een ‘grootschalige hub voor hernieuwbare energie en toekomstgerichte technologie’ te willen worden. De transitie naar een waterstofeconomie zal daar een belangrijke rol in spelen. Er gebeurt al veel op dit gebied in het noorden van het land. Zo is Hystock in Noord-Nederland te vinden, een groene waterstofinstallatie van 1 megawatt.

Elektrolyser 100 megawatt

De toekomstplannen zijn er echter een stuk ambitieuzer. Energiebedrijf Engie en gasleverancier Gasunie hebben bijvoorbeeld plannen voor een elektrolyser van 100 megawatt in Groningen. Een consortium van Groningen Seaports, Shell en Gasunie werkt aan het grootste groene waterstofproject ter wereld: NortH2 moet een beoogde capaciteit van 800.000 ton groene waterstof per jaar krijgen.

Waterstoftrucks en -treinen

In 2021 rollen er daarnaast 100 waterstoftrucks van de productieband bij een nieuwe fabriek in Groningen. En in 2035 zijn alle dieseltreinen in de provincie Groningen vervangen door treinen op waterstof.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.