Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

BENG-norm sinds 1 januari

Bijna Energieneutrale Gebouwen, dat is waar BENG voor staat. Dit besluit is sinds 1 januari 2021 van kracht. Alle vergunningaanvragen moeten voldoen aan regels voor de maximale energiebehoefte, het fossiele energieverbruik en het opwekken van hernieuwbare energie. Wat betekent dit voor vergunningen?

5 januari 2021

Artikelen

Artikelen

De verplichting om (bijna) energieneutraal te bouwen gold al voor overheidsgebouwen, maar is nu dus uitgebreid naar zoals woningbouw en bouwwerken die geen woonbestemming hebben. Dit vloeit voort uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). De BENG vervangt de EPC-norm.

Alleen voor nieuwbouw
Elke nieuwbouwproject moet nu voldoen aan drie afzonderlijke eisen:

  • BENG 1: de maximale energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar.

  • BENG 2: het maximale primair fossiel energiegebruik in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar.

  • BENG 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

De drie indicatoren geven samen een beeld van de energiebalans.

Geen overgangsperiode, wat nu?
Er is geen overgangsperiode voor deze regel. Dus vergunningen die zijn aangevraagd op 31 december 2020 moeten voldoen aan de oude EPC-norm. Ook als het bouwproject pas in 2021 start. Maar: voor datzelfde project moet vanaf 1 januari ook een energielabel aangevraagd worden. Dit label is op dezelfde bepalingsmethode gebaseerd als de BENG-norm, namelijk de NTA 8800.

Zou het dan betekenen dat een nieuwbouwproject dat is aangevraagd vóór 1 januari aan twee bepalingsmethodes wordt getoetst, de EPC (bij de vergunningsaanvraag) én de NTA 8800 (bij oplevering)? Dat is nog niet toegelicht in het BENG-besluit, schrijft Tijn Slegers.

Een uitzondering
Er komt wel een overgangsregeling voor zogeheten kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaringen. Deze regeling staat toe dat tot 1 januari 2023 voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen nog gebruik wordt gemaakt van de EPC-methode. Daarna moeten ook de kwaliteits- en gelijkwaarigheidsverklaringen voldoen aan de uitgangspunten van de NTA 8800.

Wat als (bijna) energieneutraal niet lukt?
Er is één uitzondering op de verplichting om (bijna) energieneutraal te bouwen, namelijk als het niet mogelijk is om aan het minimale percentage hernieuwbare energie (BENG 3) te voldoen. Bijvoorbeeld als zonnedaken niet mogelijk zijn omdat het gebouw wordt overschaduwd door andere gebouwen. Of als er contra-indicaties zijn, zoals een nabijgelegen metrolijn of een seismische breuk waardoor een bodenwarmtepomp niet mogelijk is. Uiteraard moeten wel alle alternatieven zijn uitgesloten.

Meer weten?
Gemeenten, overheidsinstanties en waterschappen staan aan het roer van die uitdagende ommezwaai: Nederland verduurzamen. De invoering van de BENG-norm is een grote stap vooruit.

Kinran helpt gemeenten om dit mogelijk te maken. Met onder meer de inzet van vergunningverleners, juristen, toezichthouders en adviseurs. Lees meer over onze expertise op het gebied van milieu en duurzaamheid en bouwkunde.

Bronnen:   

Omgevingsweb. (2020, 31 december). (Ka)BENG treedt per 1 januari 2021 in werking; toch nog met een energieke knaller het jaar uit. https://www.omgevingsweb.nl/nieuws/kabeng-treedt-per-1-januari-2021-in-werking-toch-nog-met-een-energieke-knaller-het-jaar-uit/  

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.