Menu

Zoek op
rubriek

Bedrijven en overheden kopen voor 300 miljoen circulair in

Inkoop als belangrijke motor achter de circulaire economie. Twintig grote Nederlandse bedrijven en 12 overheidsinstanties zorgden de afgelopen 3 jaar voor het verder aanjagen van de circulaire economie door voor circa 300 miljoen euro aan goederen circulair in te kopen. Dat maken de initiatiefnemers van Green Deal Circulair Inkopen (GDCI) 2 november 2020 bekend bij de afsluiting van hun drie jaar durende project. In het buitenland vindt de Nederlandse werkwijze inmiddels navolging.

5 november 2020

Verkeersborden van bamboe, circulaire bedrijfskleding, lockers van rubberwood, fietsbruggen van geopolymeerbeton en het recyclen van pacemakers: Nederland is koploper in West-Europa op het gebied van circulaire inkoop binnen private en publieke organisaties.

Wapen tegen klimaatverandering

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Een circulaire economie is ons geheime wapen tegen klimaatverandering. Het maken van spullen en ons voedsel veroorzaken samen bijna de helft van de wereldwijde uitstoot van CO2. Als we al onze spullen zouden recyclen en hergebruiken in nieuwe producten, van onze bureaustoelen tot oude bedrijfskleding, voorkomen we afval en dragen we bij aan het oplossen van klimaatproblemen. Deze Green Deal laat zien dat circulair inkopen werkt. Laten we samen zorgen dat we van circulair inkopen het nieuwe normaal maken voor alle overheden en bedrijven.”

Verdrievoudiging

Om de circulaire economie verder aan te jagen startte de Rijksoverheid in 2013 het project GDCI samen met MVO Nederland, PIANOo - Expertisecentrum Aanbesteden, inkoopvereniging Nevi, organisatiebureau Kirkman Company en Circle Economy Amsterdam. Na de eerste ronde van 3 jaar circulair inkopen werd een inkoopwaarde van 100 miljoen euro behaald. Vandaag maken de initiatiefnemers bekend dat de afgelopen 3 jaar met GDCI 2.0 voor circa driehonderd miljoen euro aan goederen circulair is ingekocht. Drie keer zoveel als binnen de eerste ronde.

Bedrijven en overheden

Onder de Nederlandse partijen die zich bij GDCI 2.0 hebben aangesloten, zijn bedrijven zoals ABN Amro, Landal Greenparks, Alliander en bouwbedrijf TBI. Ook de gemeentes Rotterdam en Wageningen en 4 provincies werkten mee. Uitgangspunt voor de deelnemers was dat ze minimaal 2 circulaire inkooptrajecten moesten starten, waarover ze ervaringen/leerpunten deelden. Hoe kunt u hergebruik organiseren? En hoe kunnen we hierbij van elkaar leren?

Online magazine en e-learning

De GDCI bundelde de opgedane kennis en praktijkervaringen in een online magazine, een e-learning en een wegwijzer. Het Magazine Green Deal Circulair Inkopen  bevat interviews en artikelen over samenwerking in de keten, draagvlak creëren binnen je eigen organisatie en het meten van de impact van je inkoopbeleid. De e-learning  geeft betrokkenen bij het inkoopproces – van projecteider tot inkoper – in 21 modules ze stap voor stap meer inzicht in de uitdagingen van circulair inkopen en de oplossingen die voorhanden zijn. De online leertool bevat meer dan 10 uur lesmateriaal aan video’s, praktijkvoorbeelden en achtergrondinformatie. De wegwijzer  biedt concrete handvatten om zowel op strategisch niveau beslissingen te nemen als wel op uitvoerend niveau concrete stappen zetten naar circulair inkopen.

Gidsland voor ‘groene rol’ inkoper

Nederland is een gidsland in Europa geworden op het gebied van de groene rol die de inkoper kan vervullen. De initiatiefnemers vertrokken al naar België, Frankrijk, Portugal en Finland om, na verzoeken uit die landen, te helpen daar soortgelijke initiatieven op te zetten. Rijkswaterstaat is als uitvoeringsorganisatie namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat één van de partners binnen GDCI. Rijkswaterstaat heeft met haar infrastructurele projecten veel kennis opgedaan op het gebied van circulair en duurzaam inkopen en krijgt daarom informatieverzoeken vanuit Nederland en het buitenland. Het tekent de nieuwe weg die door de inkoopafdelingen van bedrijven en overheden is ingeslagen. Daarmee is het doel van het project om te ontdekken hoe inkoop bijdraagt aan het versnellen van circulaire economie geslaagd.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.