Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Beantwoording Kamervragen over vervangen van asbestdaken voor zonnepanelen

Antwoorden van minister Wiebes op vragen over het vervangen van asbestdaken voor zonnepanelen.

28 maart 2019

1

Kent u het bericht 'Essent vervangt asbestdak in ruil voor zonnestroom'?

Antwoord

Ja.

2

Deelt u de mening dat het project 'Dakvrienden' aan zowel CO2-reductie als aan het verwijderen asbest van daken van agrarische gebouwen kan bijdragen? Zijn u meer van dergelijke initiatieven bekend?

Antwoord

Ja, die mening deel ik. Ja, er zijn mij ook enkele andere initiatieven bekend, zoals het initiatief van Univé.

3

Deelt u de mening dat gezien de bijdrage aan de overheidsdoelstellingen van CO2reductie en asbestverwijdering dergelijke projecten door u gestimuleerd zouden moeten worden? Zo ja, op welke wijze gaat u dat doen? Zo nee, waarom deelt u die mening niet?

Antwoord

De motie Kröger/Von Martels1 verzoekt de regering te onderzoeken hoe duurzame meekoppelkansen bij het saneren van asbestdaken gestimuleerd kunnen worden. In de brief van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat van 18 januari 20192 wordt hier nader op ingegaan. Initiatieven die het saneren van asbestdaken combineren met verduurzaming worden in het kader van de programmatische aanpak gedeeld als goed voorbeeld en er wordt onderzocht of ondersteuning nodig is.

4

Bent u bereid om in overleg met de energiebedrijven en de agrarische sector te bezien hoe dergelijke projecten kunnen worden verbreed? Zo ja, op welke termijn gaat u dat doen en kunt u de Kamer van de resultaten van dat overleg op de hoogte brengen? Zo nee, waarom bent u daartoe niet bereid?

Antwoord

Dit initiatief laat juist zien dat de markt bereid is om hiermee aan de slag te gaan. In de brief van 18 januari 2019 heeft de staatssecretaris van IenW aangegeven dat wordt onderzocht of er ondersteuning nodig is.

5

Acht u projecten waarbij een energiemaatschappij de sanering van asbestdaken financiert met als compensatie zonnepanelen waarvan de opbrengst voor de energiemaatschappij is, ook geschikt om particuliere woningeigenaren met asbestdaken te helpen bij het vernieuwen van hun daken? Zo ja, bent u bereid om ook hierover met de energiebedrijven en andere belanghebbende organisaties in overleg te treden? Zo nee, waarom niet?

1) Kamerstuk 34675, nr. 20

2) Kamerstuk 25834, nr. 154

Antwoord

Het is aan de energiemaatschappijen en andere bedrijven om te bezien of zon opzet ook geschikt is voor particuliere woningeigenaren. Wel is het zo dat niet voor ieder dak het plaatsen van zonnepanelen rendabel is. Dat hangt onder meer af van de ligging van het dak.

Artikel delen

KENNISPARTNER

Barnhoorn, Lianne