Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Beantwoording Kamervragen over plan voor 100.000 hectare nieuw bos

Minister Schouten (LNV) beantwoordt vragen van het Kamerlid De Groot (D66) over het bericht 'Bos- en houtsector wil 100.000 hectare nieuw bos bouwen in Nederland'.

27 november 2017

Nieuws

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid De Groot (D66) over het plan van 100.000 hectare nieuw bos (kenmerk 2017Z14829, ingezonden 7 november 2017).

1

Kent u het bericht Bos-en houtsector wil 100.000 hectare nieuw bos bouwen in Nederland?

Antwoord

Ja.

2

Kunt u een stand van zaken geven over dit plan?

Antwoord

Genoemd voorstel voor bosaanleg maakt onderdeel uit van het Actieplan Bos & Hout onder de titel meer bos. Dit is opgesteld door partijen in de bos-en houtsector samen met andere organisaties. In het Actieplan staan acties voor meer met bos (klimaatslim bosbeheer) en meer met hout (hoogwaardige en langdurige toepassing van hout). Bij elkaar zou dit een extra bovengrondse CO2opslag moeten opleveren van naar schatting 4,2 Mton per jaar tegen 2050. Tegelijkertijd kan het een bijdrage leveren aan de aanpak van andere maatschappelijke opgaven, zoals het realiseren van biodiversiteitsdoelstellingen, het leveren van grondstoffen voor de circulaire economie en het scheppen van extra recreatiemogelijkheden.

Op 31 oktober jl. is een conceptprogrammaplan gepresenteerd. De boodschap is dat de uitvoering ervan een flinke gezamenlijke inspanning over een langere tijd zal vergen. Men wil daarom binnenkort met alle betrokken partijen, dus ook met de Rijksoverheid, spreken over de uitvoering en de aansluiting op lopende beleidstrajecten voor onder meer klimaat, circulaire economie en energie.

Onder bosaanleg wordt overigens een breed palet aan mogelijkheden voor de aanplant van meer bomen verstaan: in bestaande natuur-en recreatiegebieden, in waterbergingsgebieden, als erfbeplanting, enz.

3

Bent u bereid om met de opstellers van het plan te bespreken in hoeverre dit plan in de uitwerking van de klimaatambities van het kabinet een rol kan spelen?

Antwoord

Daartoe ben ik bereid. De klimaatopgave is omvangrijk en zal ieders inzet vragen. Het is dan ook wenselijk de bijdrage die bossen en bomen kunnen leveren goed in beeld te brengen. Ik wil deze verkenning doen met andere overheden zoals provincies, organisaties en bedrijfsleven.

Artikel delen