Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Beantwoording Kamervragen over het bericht ‘Maak van niet te redden monumenten ruïnes'

Minister Kamp (EZ) en Minister Jet Bussemaker(OCW) beantwoorden de vragen van de Kamerleden Van Tongeren (GroenLinks) en Dik-Faber (ChristenUnie) over het bericht ‘Maak van niet te redden monumenten ruïnes'.

23 augustus 2017

Nieuws

Hierbij sturen wij uw Kamer de antwoorden op de vragen van de leden Van Tongeren (GroenLinks) en Dik-Faber (ChristenUnie) over het bericht Rijksdienst: Maak van niet te redden monumenten ruïnes (ingezonden op 29 juni 2017, kenmerk 2017Z09338).

1

Kent u het bericht Rijksdienst: 'Maak van niet te redden monumenten ruïnes?

Antwoord

Ja.

2

Wat is uw reactie op het feit dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bepaald cultureel erfgoed al lijkt op te geven door met aanbevelingen te komen over het behouden van ruïnes van monumenten en beeldbepalende panden in het aardbevingsgebied?

Antwoord

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) heeft, in het kader van het Meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen 2017-2021 van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), een extern onderzoeksbureau de opdracht gegeven een afwegingskader te maken dat gemeenten kan helpen met de versterkingsopgave voor monumentale gebouwen. Dit kader is op dit moment nog niet afgerond, maar richt zich juist op behoud van en zorgvuldige omgang met monumenten bij de versterkingsopgave. Er is geen sprake van dat de RCE daarbij de aanbeveling zal doen om monumenten als ruïne te behouden.

3

Vindt u het ook onverteerbaar dat cultureel erfgoed als niet meer te behouden wordt gezien? Vindt u ook dat dit niet past bij het doel in het

Meerjarenprogramma om het Groningse erfgoed, de landschappelijke kwaliteit en de gebiedsidentiteit te behouden?

Antwoord

De inzet van de NCG en van de RCE is om al het mogelijke te doen om het erfgoed te behouden. Niettemin kan het in een enkel geval zo zijn dat een monument zodanig beschadigd is of door versterking zodanig aangetast zou worden dat behoud van het monument niet mogelijk is. De eigenaar en de gemeente besluiten vervolgens wat er met het monument gebeurt.

4

Kunt u inschatten hoeveel gebouwen als niet meer te behouden worden gezien?

Antwoord

Op dit moment hebben wij nog niet voldoende gegevens beschikbaar om hier een betrouwbare uitspraak over te kunnen doen.

5

Wat doet u er aan om het proces om Gronings erfgoed te redden, te versnellen aangezien uit het advies van de RCE blijkt dat de urgentie en de risicos hoog zijn?

6

Kunt u toezeggen dat, ook voor het cultureel erfgoed dat buiten de contourenkaart ligt, er alles aan gedaan zal worden om dit te behouden?

Antwoord vragen 5 en 6

Zoals de minister van Economische Zaken in zijn antwoorden op recente vragen van het lid Dik-Faber over het Gronings erfgoed heeft aangegeven (Aanhangsel Handelingen II 2016/17, nr. 2150), wordt door de twaalf gemeenten in het aardbevingsgebied, de provincie, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de RCE en de NCG gewerkt aan een gezamenlijk erfgoedprogramma. Van hieruit worden in programmatisch verband concrete acties uitgevoerd die zijn gericht op een toekomstbestendig Gronings erfgoed bij schadeherstel en versterking. Wij streven ernaar het erfgoedprogramma voor het einde van het zomerreces aan uw Kamer aan te bieden.

7

In een eerdere beantwoording van vragen heeft u toegezegd met lokale organisaties in gesprek te gaan; heeft u al geïnventariseerd wat de reactie van de betrokken organisaties op de aanbevelingen van de RCE? Zo ja, wat doet u met hun inbreng?

Antwoord

De RCE geeft aan dat bij de totstandkoming van het concept afwegingskader diverse organisaties, eigenaars en bewoners van monumenten betrokken zijn geweest. De NCG en de RCE zullen de voorgestelde werkwijze gezamenlijk

uitwerken en toetsen in de praktijk, in samenwerking met de gemeenten en eigenaren. Zie verder het antwoord op vraag 2.

(w.g.) H.G.J. Kamp dr. Jet Bussemaker

Minister van Economische Minister van Onderwijs,

Zaken Cultuur en Wetenschap

Artikel delen