Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Beantwoording Kamervragen over handhaving op jachthutten

Minister Schouten (LNV) beantwoordt vragen van de heer Wassenberg (PvdD) over het niet handhaven op illegale jachthutten door de Omgevingsdiensten.

16 november 2017

Nieuws

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van de heer Wassenberg (PvdD) over het nalaten te handhaven op illegale jachthutten door de Omgevingsdiensten (kenmerk 2017Z14305, ingezonden 26 oktober 2017).

1

Kent u het bericht Vrij spel voor jagers Biesbosch? 1)

Antwoord

Ja.

2

Klopt het dat de Natuur-en Vogelwacht afgelopen februari een handhavingsverzoek heeft ingediend bij de Omgevingsdiensten Zuid-Holland en Brabant-West, compleet met fotos en informatie over de exacte locatie van de jachthutten?

Antwoord

De provincie Noord-Brabant heeft mij bericht dat er inderdaad een handhavingsverzoek van de Natuur-en Vogelwacht is ingediend bij de Omgevingsdiensten Zuid-Holland Zuid en Brabant-West.

3

Kunt u aangeven welke omgevingsdienst verantwoordelijk is voor handhaving in het gebied waar de jachthutten zich bevonden?

Antwoord

De Omgevingsdienst Brabant-Noord voert in opdracht van de provincie Noord- Brabant de handhaving uit in het gebied waar de jachthutten zich bevonden.

1)

https://www.ad.nl/dordrecht/vrij-spel-voor-jagers-in-de-biesbosch~a76a3238/

4

Klopt het dat de Omgevingsdienst Zuid-Holland in februari een handhavingsverzoek gestuurd heeft naar de Omgevingsdienst Brabant-West, terwijl die dienst niet verantwoordelijk is voor handhaving in het gebied waar de jachthutten zich bevonden? Zo ja, hoe heeft dat kunnen gebeuren? Hoe heeft de Omgevingsdienst Zuid-Holland bij dit handhavingsverzoek de exacte locatie van de jachthutten doorgegeven?

5

Waarom heeft de Omgevingsdienst Brabant-West de behandeling van het handhavingsverzoek afgelopen april verlengd, terwijl zij naar eigen zeggen niet verantwoordelijk was voor handhaving in het gebied waar de jachthutten zich bevonden?

6

Waarom stuurde de Omgevingsdienst Brabant-West het handhavingsverzoek niet zelf door naar de Omgevingsdienst Brabant-Noord?

7

Op welke wijze heeft de Omgevingsdienst Brabant-Noord het handhavingsverzoek in behandeling genomen?

8

Hoe beoordeelt u de uitspraak van de woordvoerster van de Omgevingsdienst Brabant-Noord dat de exacte locatie van de illegale jachthutten onbekend was, terwijl de Omgevingsdienst Zuid-Holland wel over die informatie beschikte?

Antwoord 4, 5, 6, 7 en 8

De Omgevingsdiensten werken in opdracht van en onder verantwoordelijkheid van de provincies. Het is derhalve niet aan mij om een reactie te geven omtrent de werk-en handelswijze van de deze diensten.

9

Waarom zijn de jachthutten niet direct weggehaald door de Omgevingsdienst Brabant-Noord? Deelt u de mening dat de illegale jachthutten afgelopen februari al weggehaald hadden kunnen en moeten worden door de omgevingsdienst?

Antwoord

De aanwezigheid van jachthutten is op zich geen overtreding van de Wet natuurbescherming. Over het handelen van de Omgevingsdienst verwijs ik u naar de antwoorden op de vragen 4 t/m 8.

10

Deelt u de mening dat dit lange uitstel ertoe heeft geleid dat een illegale situatie onaanvaardbaar lang heeft kunnen voortduren en dat er vermoedelijk veel dieren op illegale wijze zijn gedood door jagers?

Antwoord

De provincie Noord-Brabant heeft mij meegedeeld dat zij noch de Omgevingsdienst bewijzen heeft dat er dieren op illegale wijze zijn gedood door de aanwezigheid van de jachthutten.

11

Bent u van mening dat de omgevingsdiensten adequaat hebben gereageerd op de (onderlinge) handhavingsverzoeken? Hoe oordeelt u over de onderlinge samenwerking tussen de omgevingsdiensten in de betreffende regio?

Antwoord

Hiervoor verwijs ik naar mijn antwoorden op de vragen 4 t/m 8.

12 Beschikken de omgevingsdiensten over informatie die kan leiden naar de personen die verantwoordelijk zijn voor het opzetten van de illegale jachthutten en naar de jagers die gebruik hebben gemaakt van de illegale jachthutten?

Antwoord

De provincie Noord-Brabant heeft mij meegedeeld dat de Omgevingsdiensten niet over deze informatie beschikken.

Artikel delen