Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Beantwoording Kamervragen over de verslagen van de vergaderingen van de klimaattafels en het Klimaatberaad

Minister Wiebes beantwoordt de vragen over de verslagen van de vergaderingen van de klimaattafels en het Klimaatberaad.

18 november 2019

Datum: 15 november 2019
Betreft: Beantwoorden vragen over de verslagen van de vergaderingen van de klimaattafels en het Klimaatberaad

Geachte Voorzitter,

In reactie op mijn brief van 2 juli 2019 over de openbaarmaking van de verslagen van de vergaderingen van de klimaattafels en het overkoepelende Klimaatberaad hebben leden van de fractie van PVV van uw Kamer op 20 september jl. een aantal vragen gesteld. Deze vragen komen voort uit de motie Van Hattem c.s.2. In de brief geef ik hier antwoord op.

De motie Van Hattem c.s. ziet op het openbaar maken van alle verslagen van de vergaderingen van de klimaattafels en het Klimaatberaad; enerzijds ter uitoefening van haar controlerende taak door het parlement, anderzijds om transparant te zijn naar de Nederlandse burgers. Het uitgangspunt bij het uitvoeren van de motie is dan ook geweest het inlichten van uw Kamer en het algemeen belang van openbaarheid. Bij het openbaar maken van de verslagen is artikel 68 Grondwet in acht genomen evenals de uitleg die daaraan is gegeven in eerdere Kamerbrieven.

Naast de motie is er in dezelfde periode een Wet openbaarheid bestuur (Wob)- verzoek ingediend over het Klimaatakkoord. Een deel van het Wob-verzoek had ook betrekking op de documenten waar de motie van uw Kamer op zag. Dit deel van het Wob-verzoek is afgedaan door te verwijzen naar de openbaar gemaakte verslagen in reactie op uw motie.

Zoals eerder aangegeven in reactie op de motie Van Hattem c.s. acht het kabinet het in algemene zin niet wenselijk om verslagen van onderhandelingen openbaar te maken. Echter, gezien de grote maatschappelijke impact van het klimaatbeleid heeft het kabinet bereidheid uitgesproken zoveel als mogelijk transparant te zijn over het verloop van de gesprekken die hebben geleid tot het Klimaatakkoord. Daarom is er ook gehoor gegeven aan de motie Van Hattem c.s. door het openbaar maken van alle verslagen van de klimaattafels en het Klimaatberaad op www.klimaatakkoord.nl. Dit uiteraard in afstemming met de partijen die betrokken zijn het Klimaatakkoord.

De deelname aan de klimaattafels was in de veronderstelling van vertrouwelijkheid. Dit is mede de reden dat er bij het openbaar maken een zorgvuldig proces is gehanteerd, waarbij de betrokken partijen hun zienswijze hebben kunnen geven. Op basis van de zienswijzen van partijen is door het kabinet een zelfstandige afweging gemaakt over het al dan niet weglaten van bepaalde gegevens, waarbij zoals hiervoor aangegeven, zo veel mogelijk openbaarheid het uitgangspunt is geweest.

Ik zie geen aanleiding om meer informatie openbaar te maken in aanvulling op wat het kabinet al openbaar gemaakt heeft. Ook zie ik geen reden om reeds openbaar gemaakte stukken te herzien. Zo wordt gevraagd om openbaarmaking van de conclusies van onderliggende werkgroepen en subtafels. Deze conclusies zijn echter besproken aan de klimaattafels en komen terug in de verslagen van deze tafels en zijn daarmee te vinden in de reeds openbaar gemaakte documenten.

In de vragen van uw Kamer wordt gewezen op het verschil in verslaglegging per tafel. Zo heeft de ene tafel de organisatie genoemd in het verslag terwijl een andere tafel de naam van de vertegenwoordiger van een organisatie noemt. De verslagen verschillen om deze reden en het is daardoor moeilijker om sommige uitspraken te herleiden tot een organisatie. Dit is het gevolg van een verschillende manier van notuleren. Ik kan niet voldoen aan het verzoek om alsnog de organisaties waar relevant te benoemen, omdat ik dan de SER zou moeten verzoeken de verslagen, zoals deze tijdens het proces zijn gemaakt, te herschrijven.

Het Klimaatakkoord is inmiddels vastgesteld. Samen met de partijen gaat dit kabinet nu aan de slag met het uitvoeren van de afspraken uit het Klimaatakkoord, om zo de doelstelling van 49% emissiereductie in 2030 te behalen. Ik zie er naar uit in de toekomst met uw Kamer in gesprek te gaan over de weg naar het behalen van dit doel.

Eric Wiebes

Minister van Economische Zaken en Klimaat

Artikel delen