Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

APV en uiterlijk vertoon verboden organisaties

In juli 2020 zijn gemeenten geïnformeerd over de problemen rond Outlaw Motorcycle Gangs. En in oktober verzonden we een brief over modelbepalingen die uiterlijk vertoon van verboden organisaties, zoals OMG’s, in de openbare ruimte kunnen verbieden. De verhouding tussen deze brieven vraagt meer duidelijkheid.

VNG 10 december 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De ledenbrief uit juli (20/053) gaat in op de juridische overwegingen voor een verbod op uiterlijk vertoon van Outlaw Motorcycle Gangs. Op verzoek van de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid heeft de VNG een dergelijk verbod opgenomen in de Model-APV bepalingen. Deze modelbepalingen en de ledenbrief in oktober (20/075) hierover beantwoorden daarmee aan een bestuurlijke behoefte. 

Bestuurlijke afweging 

Vanuit een oogpunt van openbare orde kan het om bestuurlijke redenen wenselijk zijn om niet te wachten met het weren van zichtbare aanwezigheid van verboden of ontbonden organisaties uit de publieke ruime tot een onherroepelijk vonnis voorhanden is. Juridische argumenten zijn dan onderdeel van de afweging die het bestuur bij verbodsbepalingen maakt. 

Integrale werkgroepen 

Uit informatie van het Landelijk Informatie- en Expertise Centrum (LIEC) blijkt dat meerdere gemeenten de samenwerking hebben gezocht voor een verbod op uiterlijk vertoon door OMG’s. Veel gemeenten hebben een dergelijk verbod toegevoegd aan hun APV. In alle gevallen is een integrale werkgroep betrokken geweest om tot voorstellen te komen die voor alle partners werkbaar zijn. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.