Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Amsterdam nieuwbouwkampioen

In Amsterdam zijn het afgelopen jaar bijna 5200 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Onze stad zorgde daarmee voor 40 procent van de bouwproductie in Noord-Holland. Volgens het CBS kwamen er vorig jaar in heel Nederland 69.000 woningen bij.

Gemeente Amsterdam 12 april 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In de Amsterdamse cijfers is de transformatie van leegstaande kantoren naar woningen nog niet eens meegeteld. Al een paar jaar zitten we in een bouwpiek. Een bouwpiek waar voorlopig nog geen einde aan komt.

Bouwpiek

Sinds 2015 bouwt Amsterdam elk jaar gemiddeld ruim 5.000 nieuwbouwwoningen. Slechts twee keer eerder zagen we dat in de geschiedenis sinds 1900: in de jaren ’20 en in de jaren ’80. Er worden niet alleen nieuwbouwwoningen gebouwd in de stad. Er komen jaarlijks ook veel nieuwe woningen bij door bijvoorbeeld een kantoorpand om te bouwen tot appartementencomplex. Deze woningen zijn niet meegeteld in de nieuwbouwcijfers van het CBS. Zie hieronder.

Aantal nieuwbouwwoningen per jaar:

We gaan door

Omdat er zo’n grote behoefte aan woningen is in de stad blijven we doorbouwen. Er zijn voor de komende jaren genoeg bouwplannen en bouwgrond om samen met de marktpartijen jaarlijks 7.500 woningen in aanbouw te nemen. Zo komen er in verschillende projecten in Amstel III de komende jaren 10.000 woningen bij.

Rechtgezet

Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen van vorig jaar is meer dan twee keer zo hoog als de cijfers die het CBS eerder publiceerde. Die cijfers klopten niet. Vanwege een wijziging in ons administratiesysteem is een groot aantal bouwprojecten niet in die cijfers meegenomen. Daarmee bouwt Amsterdam wederom het hoogste aantal woningen, voor Den Haag met 2820 woningen.

Zie ook

Peter Boelhouwer: ‘Liever een grote zak geld voor de woningbouw dan een minister’

Meer weten? Neem een kijkje in het themadossier: klik op de tabs boven het artikel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.