Menu

Zoek op
rubriek

Alle daken benutten voor zonne-energie

We willen toe naar een duurzaam ’s-Hertogenbosch. Onder meer door op alle daken waar mogelijk zonne-energie op te wekken. Op een kwart van de 28 grootste Bossche bedrijfsdaken (5000 m2 of meer) liggen al zonnepanelen. Dit zijn zo’n 20 voetbalvelden vol. We leggen onze eigen gebouwen vol. En steeds meer bewoners wekken zelf ook zonne-energie op.

Gemeente ’s-Hertogenbosch 8 juli 2020

Wethouder Mike van der Geld (Energie en Klimaat): “We juichen het toe dat bedrijven en bewoners hun daken benutten om duurzame energie te produceren. Ons streven is dat elk geschikt dak hiervoor wordt ingezet. Waarom? We willen toe naar een klimaatneutrale gemeente, en dat kunnen we alleen samen bereiken!”

Alle dakoppervlak nodig

Om volledig op duurzame energie over te kunnen gaan, willen we het beschikbare dakoppervlak in ’s-Hertogenbosch zo goed mogelijk benutten. Van ondernemers, inwoners en maatschappelijke organisaties. Op de meeste van onze eigen gebouwen liggen of komen binnenkort ook zonnepanelen. Dat levert nu al stroom op vergelijkbaar met het verbruik van zo’n 1000 huishoudens. Zo leveren gemeente en bedrijven samen hun bijdrage aan het klimaatneutraal worden van de stad.

De grootste daken waarop nu al zonnepanelen liggen, wekken samen jaarlijks zo’n 12 MW duurzame energie op. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 4.700 huishoudens. Voor 39% van de oppervlakte van de andere grote daken is nu subsidie aangevraagd of al toegekend. De subsidie maakt de zonnepanelen voor bedrijven financieel interessant.

We blijven ook inzetten op andere maatregelen zoals energiebesparing, aardgasvrij verwarmen en grootschalige duurzame energieopwekking (windmolens en zonnevelden). Dat is allemaal nodig om onze klimaatdoelstelling te halen.

Subsidies

Ondernemers die nadenken over onderhoud of verduurzaming van hun bedrijfsgebouwen kunnen gebruik maken van diverse subsidies en financieringsmogelijkheden. Deze infographic geeft een overzicht. Met subsidie van de gemeente kunnen zij de haalbaarheid van energiemaatregelen onderzoeken. Inwoners vinden op de pagina Energiezuinig wonen meer informatie over subsidies en advies. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.