Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Aanvullingsbesluit natuur van start

Het ministerie van LNV is gestart met het Aanvullingsbesluit natuur. Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet zal dit besluit opgaan in de AMvB’s van de Omgevingswet.

Omgevingswetportaal 28 november 2017

In het Aanvullingsbesluit natuur worden de bepalingen uit de huidige natuurregelgeving (wet, besluit en regeling natuurbescherming) opgenomen die, gelet op de systematiek van de Omgevingswet, bij AMvB moeten worden geregeld. Onderwerpen van het besluit zijn onder meer de bevoegdheidsverdeling (voor activiteiten waarin niet de provincie maar het Rijk bevoegd gezag is), en regels over de gebiedsbescherming, soortenbescherming en handel in en bezit van dieren en planten, houtopstanden. Omdat de Omgevingswet een meer kaderstellend karakter heeft dan de Wet natuurbescherming, zullen veel inhoudelijke regels van de Wet natuurbescherming in het Aanvullingsbesluit een plek krijgen.

Begeleidingsgroep

Het ministerie wil de bevoegde gezagen en andere medeoverheden zo goed mogelijk betrekken bij de totstandkoming van het Aanvullingsbesluit natuur. Daarvoor is een begeleidingsgroep ingesteld. Deelnemers zijn de ministeries van LNV en BZK, IPO, VNG en Unie van Waterschappen. Met andere departementen en stakeholders vindt op een ander moment afstemming plaats.

Evaluatie

Ervaringen met de Wet natuurbescherming kunnen aanleiding zijn tot aanpassingen in de inhoudelijke regels ter bescherming van de natuur. Het IPO zal dit met de provincies evalueren. Ook aan de VNG en Unie van Waterschappen is gevraagd om met hun achterban te inventariseren wat de ervaringen zijn met de uitvoering van de Wet natuurbescherming. Eventuele aanpassingen kunnen dan meegenomen worden in het Aanvullingsbesluit natuur. Daarbij moet rekening worden gehouden met de politieke toezegging en afspraken met provincies dat de Wet natuurbescherming beleidsneutraal opgaat in de Omgevingswet.

Aanvullingswet natuur

Met het voorstel voor de Aanvullingswet natuur gaan de regels uit de Wet natuurbescherming over in het stelsel van de Omgevingswet.

Bestaande regelgeving

De huidige Wet natuurbescherming biedt een specifieke bescherming aan bepaalde natuurwaarden. Dit gebeurt onder meer vanwege hun belang voor het behoud van de biologische diversiteit of hun bijzondere kwetsbaarheid. Daarbij gaat het om de bescherming van Natura 2000-gebieden, van in het wild voorkomende flora en fauna en houtopstanden. Ook kan worden gedacht aan de regeling voor faunabeheer, bestrijding van schadeveroorzakende dieren en de jacht, en de regels over de handel in dieren en planten van bedreigde soorten (Cites-verdrag).

Met de Wet natuurbescherming geeft Nederland uitvoering aan diverse Europese en internationaalrechtelijke verplichtingen, zoals de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn. De provincies hebben een centrale rol in de uitvoering van de wet.

Aanvullingswet natuur

Het kabinet heeft besloten dat de natuurbeschermingsregels overgaan in het stelsel van de Omgevingswet. De Aanvullingswet natuur voorziet in wijzigingen van de Omgevingswet, zodat die wet straks over de nodige bevoegdheden en instrumenten beschikt om regels te stellen en maatregelen te treffen voor de bescherming van de natuur.

De meeste inhoudelijke regels voor de bescherming van de natuur uit de Wet natuurbescherming zullen via het Aanvullingsbesluit natuur een plaats krijgen in drie algemene maatregelen van bestuur van de Omgevingswet: het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving en het Omgevingsbesluit.

Wat is nieuw?

Het voornemen van het kabinet is dat het normenstelsel, de instrumenten en de bevoegdheidsverdeling tussen provincies en het Rijk ongewijzigd overgaan. De bedoeling is dat het beschermingsniveau van de natuur hetzelfde blijft.

Documenten

Artikel delen