Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Aanbieding 31e Voortgangsrapportage Ruimte voor de Rivier

"Hierbij bied ik u, mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de 31e voortgangsrapportage (VGR31) aan over het programma Ruimte voor de Rivier 1). De rapportage bestrijkt de periode van 1 juli 2017 tot en met 31 december 2017. Deze verslagperiode is bijzonder: in de verslagperiode is bij de laatste twee projecten (Extra uiterwaardvergraving Millingerwaard en Huissensche Waarden) de mijlpaal Waterveiligheid behaald."

3 april 2018

Aanbieding 31e Voortgangsrapportage Ruimte voor de Rivier

1) Ter inzage gelegd bij het centraal Informatiepunt Tweede Kamer

De onafhankelijke toets door Deltares toont dat nu alle maatregelen van het programma Ruimte voor de Rivier zijn uitgevoerd, de benodigde waterstanddaling om te voldoen aan de waterveiligheidsdoelstelling, is gerealiseerd. Het onafhankelijke Q-team heeft bij alle ruimtelijke maatregelen geconstateerd dat de ruimtelijke kwaliteit in sterke of enige mate is verbeterd. Daarmee is ook de ruimtelijke kwaliteitsdoelstelling bij alle maatregelen behaald. Het programma voldoet daarmee per 31 december 2017 aan haar beide doelstellingen.

Ruim tien jaar na de unanieme instemming door de Eerste en de Tweede Kamer met de Planologische Kernbeslissing, zijn 34 maatregelen uitgevoerd met als resultaat een veiliger en economisch, ecologisch en landschappelijk versterkt rivierengebied.

Dit is gebeurd in goede samenwerking tussen gemeenten, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat, in samenspraak met betrokken bewoners en uitgevoerd door het bedrijfsleven.

De periode van hoogwater in januari 2018 in Nederland toonde het riviergebied met een deel van de Ruimte voor de Rivier-maatregelen in actie: verruimde uiterwaarden liepen vol, de nevengeul bij Nijmegen ging meestromen, ontpolderde gebieden fungeerden als buffer tegen de hoge rivier-afvoer. Tijdens vele pers- uitingen kwamen waterprofessionals aan het woord die vertelden wat er gedaan is en wordt om Nederland te beschermen tegen hoog water.

Met de afronding van Ruimte voor de Rivier in zicht, richt het programma de krachten nu op een zorgvuldige afhechting van administratieve werkzaamheden. Parallel aan de afronding, is op uw verzoek de eindevaluatie van het programma uitgevoerd. De uitkomsten hiervan worden u separaat aangeboden.

In afwachting van de afronding van de beëindigingsprocedure van de grootprojectstatus, ga ik er vooralsnog vanuit dat deze VGR de laatste van het programma is. Ik zal uw Kamer met uw goedvinden blijven informeren over de afronding van het programma via de reguliere begrotings- en MIRT-systematiek.

Samenvatting wijzigingen ten opzichte van de 30e VGR 2

2) Tweede Kamer, 30 080, nr. 87

Scope: In de verslagperiode zijn geen inhoudelijke scopewijzigingen vastgesteld.

Planning: In de verslagperiode zijn geen wijzigingen opgetreden in de planning. Conform verwachting is bij de laatste twee maatregelen de mijlpaal Waterveiligheid behaald.

Financiën: De actuele programmaraming van Ruimte voor de Rivier bedraagt op peildatum 31 december 2017 2.265,4 miljoen en is daarmee 15,0 miljoen gedaald ten opzichte van de vorige verslagperiode. De vrije ruimte bedraagt aan het eind van de verslagperiode 35,5 miljoen. In de verslagperiode is 77,6 miljoen als vrijval onttrokken aan het programmabudget en toegevoegd aan de vrije investeringsruimte van het Deltafonds.

Risicos: In de verslagperiode is de risicoreservering met 17,3 miljoen gedaald, met een dalende programmaraming tot gevolg.

Ontwikkelingen na de verslagperiode

Op 7 februari 2018 zijn de ruimtelijke vergunningen behorende bij Huissensche Waarden onherroepelijk geworden, nadat de Raad van State het beroep tegen de laatste Ruimte voor de Rivier maatregel ongegrond verklaarde.

VGR31 geeft samen met de voortgangsrapportages Maaswerken en het Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2) inzicht in de voortgang die we maken met de hoogwaterbescherming in heel Nederland.

Download: 31e Voortgangsrapportage Ruimte voor de Rivier

Artikel delen