Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Eefje Remijn, juridisch consultant bij AT Osborne

25 mei 2021

In gesprek met een beweger

In gesprek met een beweger

Eerder dit jaar is Eefje Remijn begonnen bij AT Osborne als juridisch consultant omgevingsrecht. Eefje gaat zich bezig houden met vraagstukken op het gebied van de fysieke leefomgeving. Ze kent haar weg in bestuurlijk complexe vraagstukken door haar ruime werkervaring bij verschillende overheden, van ministerie tot gemeente. In een interview met Eefje vertelt zij over haar functie, de grootste uitdagingen binnen het omgevingsdomein en wat zij hoopt bij te dragen aan het omgevingsrecht.

Waarom heb je voor deze functie gekozen?

Na ruim 12 jaar bij de gemeente Breda te hebben gewerkt als jurist omgevingsrecht, was ik toe aan een nieuwe werkomgeving. Voor mij waren twee dingen belangrijk. Ten eerste wilde ik werkzaam blijven in het omgevingsrecht, omdat in dit domein verschillende opgaven zoals woningbouw, klimaat, duurzaamheid en gezondheid, samenkomen. En ten tweede wilde ik zinvol werk doen en een bijdrage leveren aan de maatschappij. Er was voor mij gelijk een match met de functie adviseur omgevingsrecht bij AT Osborne, gelet op hun motto ‘Urban matters, people matter’ en inzet voor een duurzame leefomgeving.

Wat zijn je eerste indrukken als juridisch adviseur in het omgevingsrecht?

Ik kende de consultancy wereld eigenlijk nog niet zo goed. Ik ben verrast door de diversiteit aan projecten en expertise. Daardoor kan ik in verschillende rollen mijn kennis en ervaring toepassen en leer ik zelf ook weer nieuwe dingen. Ik vind het vooral ook erg leuk om in de keuken te mogen kijken bij verschillende overheden. Van een gemeente in Noord-Holland tot een provincie in Zuid- Nederland, dus kriskras door heel Nederland. Fijn dat COVID-19 ons heeft geleerd dat we online ook goed kunnen samenwerken.

Wat is de grootste uitdaging in het omgevingsdomein?

We blijven vaak keuzes voor ons uitschuiven en kijken nog teveel naar kwantiteit en korte termijn oplossingen. Dat lijkt makkelijker, want we boeken snel resultaat. Een duidelijke keuze kan pijn doen voor een bepaalde groep mensen, maar gaat ons op langere termijn meer brengen. We zullen afstand moeten nemen van bepaalde rechten en ons gedrag moeten veranderen om klimaatdoelstellingen te behalen.

Wat hoop je in deze functie bij te dragen aan het omgevingsrecht?

Hoewel ik snap dat er mensen zijn, die niet uitkijken naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet, ben ik ervan overtuigd dat deze wet ons gaat helpen. We hebben soms dat duwtje nodig om op een andere manier naar gebied of opgave te kijken. Samenwerken en verbindingen maken staat daarbij voorop. Ik hoop dat ik dat de komende jaren kan laten zien en overheden hierbij kan helpen.

Wat is je grootste ergernis binnen het omgevingsrecht

Er wordt nog teveel naar de letter van de regel gekeken in plaats van het doel wat met de regel is beoogd.

In de rubriek ‘In Beweging’ houden wij u op de hoogte van promoties en andere carrièrestappen binnen het domein van de fysieke leefomgeving en duurzaamheid. Bent u ook in beweging? Laat het ons weten! Geef het door via sandra@berghauserpont.nl, wij laten u graag aan het woord!

Artikel delen